Начало » Култура » Варненският драматичен театър ще отпразнува рождения си ден с премиера

Варненският драматичен театър ще отпразнува рождения си ден с премиера

Снимка: Будна Варна

На 12 март Варненският драматичен театър ще отбележи своята 98-годишнина, и то – с премиера.

Това е комедията на легендарния сръбски драматург, режисьор и белетрист Душан Ковачевич „Маратонците правят почетна обиколка“ (превод на Мария-Йоанна Стоядинович), която ще се играе в две поредни вечери, 12 и 13 март, от 19 часа, на сцена „Филиал“.

След режисьорския прочит на Румен Велев (през театрален сезон 1988/89), сега да постави за втори път това заглавие на варненска сцена е поканен младият, но вече много успешен режисьор и актьор Дамян Тенев. Той обикновено работи в екип с художничката Радостина Тодорова, която е автор на сценографията и костюмите и на „Маратонците правят почетна обиколка“. Помощник-режисьор е Валентина Андонова.

В първата постановка Михаил Мутафов е играл ролята на Лаки Топалович, а сега му е поверен Aксентие Топалович. Лаки изпълнява Стоян Радев, Свилен Стоянов е Милутин Топалович, а в Мирко, най-младия Топалович, се превъплъщава Константин Соколов. Оля е Гергана Арнаудова, Били Питона е Пламен Димитров, фаталната Кристина е героинята на Полина Недкова. Синовете на Били Питона пресъздават Валери Вълчев и Николай Кенаров, Дженка Дявола е Димитър Костадинов.

В тази забавна история около най-доходоносния поколенчески бизнес (погребалния!) се сблъскват интересите на фамилиите Топалович и Били Питона. И нещата се случват шеметно в балкански маниер и разбира се с балканско чувство за хумор.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
BudnaVarna.com