Община Варна купува три електромобила

Три електромобила възнамерява да купи Община Варна за свои нужди, става ясно от обявена общинска поръчка.

Отделената сума за возилата е до 100 хил. лева без ДДС, научи Moreto.net. Изпълнителят ще трябва да достави трите коли с извършена предпродажбена подготовка, заредени с всички необходими за експлоатацията им течности и материали, с необходимите за регистрацията документи, гаранционни и сервизни книжки, както и инструкции за експлоатация на български език, окомплектовани с обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка.

Оферти за участие могат да бъдат подавани до 6 октомври. Заложената продължителност на изпълнение на поръчката е 6 месеца.

Още през юни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обяви, че Варна е сред 22-те общини, които ще получат парично подпомагане за купуване на хибридни и електромобили. Стана ясно, че пилотната схема се финансира чрез Министерството на околната среда и водите по линия на Националния доверителен екофонд (НДФ) и е с бюджет 1 млн. лева. Със средствата ще бъдат купени общо 34 електромобила и 10 хибридни превозни средства, които ще доведат до спестяването на 138 тона въглероден диоксид годишно. Осигуреното съфинансиране е по 20 000 лв за електромобил и по 10 000 лв за хибридно превозно средство. Към момента в България са регистрирани над 400 електрически автомобила по данни на индустриалния клъстер.

Още в началото на лятото от Община Варна дадоха заявка, че возилата може да се използват за изпълнението на общинските функции по опазване на обществения ред и за екологичен контрол в Морската градина.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!