Начало » Общност » Ето какво констатира проверката на прокуратурата по случая с натровените деца на партито във Варна

Ето какво констатира проверката на прокуратурата по случая с натровените деца на партито във Варна

Приключи общонадзорната проверка на Варненската районна прокуратура по случая с натравянето на над 100 ученици от ЕГ „Йоан Екзарх“ след коледно парти на 15 и 16 декември 2018 г. във Варна.

Красимир Конов, изпълняващ функциите районен прокурор на Варна, съобщи какво е установила проверката:

„Проверка, извършена от РЗИ и ОД БАБХ, е констатирала, че не е намерена идентичност между вирусите от пострадалите лица и находките, които са намерени по ръце на част от персонала.

Количеството храна е било недостатъчно за изследване и затова са приели, че се касае за взрив от чревни инфекции с неизвестен източник и причинител с вероятен път на разпространение чрез храната.

Като цяло и двата обекта са отговаряли на условията – чисти работни повърхности, липса на нарушения в изискванията за функционирането им. При извършените изследвания на ръцете на работещия персонал в кетъринг фирмата и заведението са констатирани други бактерии. По тази причина са съставили акт на обектите и са били спрени до пълното дезинфекциране на работните места, а персоналът е бил отстранен до даване на отрицателни резултати.

Така че между бактериите, открити при персонала и тези от изследванията на пострадалите деца няма причинно-следствена връзка. Според проверката количеството храна от партито е било крайно недостатъчно за провеждането на изследвания. Така че според констатацията на проверката няма виновни сред работещите в кетъринг фирмата и в заведението. Такъв е изводът, който се налага в резултат на изследванията на компетентните контролни органи и нямаме причина да се съмняваме в тях“, каза прокурор Конов.

Източник: varna24.bg

 
banner
banner
Петя Митева