Събарят вековна вила

Някогашната вила „София“, която е била собственост на бившия консул на Великобритания в столицата Дъглас Янг, ще бъде съборена. Това предвижда заповед на кмета на Варна Иван Портних.

Двуетажната къща, строена в началото на миналия век на входа на Варна откъм Златни пясъци,  от години е необитаема, руши се и е опасна за минувачите. В непосредствена близост до нея на бул. „Княз Борис І“ има и едноетажна постройка, която също трябва да бъде съборена. И двете не подлежат на реновиране и ремонт.

Собственици на сградите са две физически лица и една фирма. Според заповедта те трябва да  ги съборят доброволно до края септември, като преди това обезопасят района и съгласуват с общината действията си. Ако в посочения срок не предприемат никакви действия, къщите ще  бъдат съборени принудително.

Дипломатът Янг купува къщата с изглед към морето през 1931 г. След няколко години обаче той  напуска България, заминава за Малага, а по-късно е назначен за британски консул в Швейцария. Твърди се, че е осигурил британски паспорти на десетки еврейски семейства, бягащи от нацисткия режим в Германия. Заради това е уволнен от собственото си правителство и емигрира заедно със семейството си в Южна Африка.

През 1950 г. варненската му вила  е отчуждена от държавата. През социализма се използва като почивна база на командването на флота, а след това става база на Министерството на здравеопазването и научна станция за развитие на знанията за курортното дело и физиотерапията.

През 90-те е реституирана, но през 1997 г. претърпява пожар, който й нанася сериозни поражения и повече не е възстановена.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!