Начало » Общност » Политическа партия обвини началника на РУО-Варна в кадрови чистки

Политическа партия обвини началника на РУО-Варна в кадрови чистки

Началникът на РУО-Варна Венцеслава Генова извършва кадрови чистки, които впоследствие отменя. Това обвинение отправи във Варна председателят на АБВ Румен Петков.

По думите му уволненията на директори в училища в града и областта били проява на лично отношение към съответните лица. Освен това действията й били начин да се назначат угодни директори преди предстоящите избори.

Петков посочи, че някои от десетимата потърпевши са няколко пъти уволнявани и няколко пъти връщани на работа. Иска да знае кой ще покрие всички тези разходи и кой ще понесе отговорност. Посочи, че ще бъде потърсен отговор от министъра на образованието.

„От АБВ питаме кой ще плати гяурлука на тази женица. Някой трябва да носи отговорност за това кадрово безчинство. Мотивите за част от тези уволнения са, че хората са навършили пенсионна възраст. Самата Генова преди повече от две години е навършила такава възраст. Защо за едни така, а за другите иначе? Този, който я държи на работа, позволява това безчинство.“, коментира Петков.

Пред Moreto.net Венцеслава Генова заяви, че никога не е влизала в контакт с АБВ. Обясни, че само една от директорките е пряко уволнена от нея заради липса на качества. Повечето са пенсионирани заради достигането им до необходимата възраст. Някои са освободени от самия министър на образованието. При голяма част са констатирани нарушения след проверки, провокирани от множество жалби на родители и учители.

“Всички са хора, които са дескридитирани в системата. С регистрирани множество нарушения. Аз мисля за училището. Нямам партия, която да ми казва или да изисква каквото и да е от мен. Аз съм един държавен служител и моята болка е образователната система на Варна да работи така, както е необходимо и директорите да бъдат партньори, да бъдат с чувство за дълг- част от общото усилие да се реализира държавната политика, а тя е много ясна и категорична. Или работи така, или просто търсим друг човек, който да работи. За всеки един случай съм докладвала на министерството. Всеки един случаи се е случил след множество жалби на родители и учители.“, коментира Генова.

Началникът на РУО-Варна обясни подробно за повечето от споменатите от Румен Петков лица. Стана ясно, че действията на някои са довели до материални щети, неспазване на дадени предписания и други. Бившата директорка на Строителната гимназия в града използвала положението си, за да изнася имущество на училището. Сигнали до РУО подали живущи в близките до школото блокове. Директорка на училището в село Николаевка пък уволнила учител в майчински. При проверки на РУО И МОН в школото се констатират наличие на лица, които нито преподават предмети от учебния план, нито са педагогически специалисти. Заварена е материална разруха, деца с въшки и неграмотни деца.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
Петя Митева