300 участници ще се представят на конкурса „Art Stars – Звезди на изкуството”

Близо 300 са участници във второто издание на международния музикален конкурс „Art Stars – Звезди на изкуството”, което ще се проведе между 7 и 10 септември във Варна, предаде репортер на Moreto.net.

Изпълнителите и тази година са разпределени в три категории, според жанра, в който искат да покажат певчески умения. Най-много са желаещите да се изявят в категория „Поп и джаз пеене“-97 индивидуални участници и 7 групи. Следва „Народно пеене“ с 53 самостоятелни изпълнители, 5 вокални групи и един хор. Именно в тази категория има най-голямо възрастово разнообразие. Най-малкият участник е на 5 години, а най-възрастният на 75 години. Участниците в категория „Класическо пеене“ са най-малко-25. Там обаче се очертава най-силната конкуренция, смятат организаторите.

Музикантите, които ще премерят сили в „Art Stars – Звезди на изкуството”, са предимно от Варна. Има също участници от Плевен, Търговище, Русе, Разград и други български градове, както и от Турция, Русия, Македония и Италия.

Журито в раздел „Класическо пеене” ще бъде с председател директора на Варненската опера Даниела Димова и членове доц. Иванка Нинова и диригента от Опера Варна Стефан Бояджиев. В категория „Поп и джаз пеене” председател на журито ще бъде Хайгашот Агасян, а членове рок изпълнителят Славин Славчев, композиторът Нелко Коларов и Георги Янков – млад изпълнител. В категория „Народно пеене” председател на журито ще бъде Пепа Запрянова, а членове Павлинка Тодорова и Николай Докторов.

Организаторите предвиждат много награди. Освен Гран При и в трите категории ще има ред специални награди. Сред тях са заснемане на видеоклип или аудиозапис, възможност за участие на международни конкурси, както и за работа като хоров артист във варненската или русенската опера.

Преди същинската конкурсна програма от 2 до 6 септември ще се проведе Майсторски клас по класическо пеене, под ръководството на доц. Иванка Нинова от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София.

Общо четири концерта ще се проведат по време на конкурса. Тържественото откриване ще се състои на 9 септември от 20.00 часа в Аулата на Икономическия университет. Концертът на участници от майсторския клас по класическо пеене ще бъде на 6 септември от 18.00 часа в Концертно студио на Радио Варна. Гала представянето на лауреатите от категория „Класическо пеене” ще бъде на 8 септември от 18.00 часа в Радио Варна. Гала концертът на лауреатите от категория „Поп пеене” и „Народно пеене” е на 10 септември от 20.00 часа в Аулата на ИУ-Варна.

Всички прояви от конкурса са отворени за посетители с вход свободен. Организаторите канят варненци и гостите на града да присъстват както на концертите, така и на самите конкурсни дни.

Ето и програмата на конкурса:

Конкурсът в категория „Поп и джаз пеене“ ще се проведе на 09.09. и 10.09.2016 г. в зала „Аула“ на Икономически университет-Варна от 9 ч. до 18 ч.

Конкурсът в категория „Народно пеене“ – 09.09. и 10.09.2016 г. на сцена „Раковина“ на Община – Варна от 9 ч. до 18 ч.

Конкурсът в категория „Класическо пеене“ – 07.09. и 08.09.2016 г. в зала „Концертно студио“ на Радио Варна от 10 ч. до 17 ч.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!