Начало » Общност » Един от архитектурните символи на Варна тъне в мизерия (снимки)

Един от архитектурните символи на Варна тъне в мизерия (снимки)

Сградата е строена през 1966 г. и е творение на Aрх. Косьо Христов, един от най-успешните варненски архитекти. Преди десет години се срути кузирката на обекта. Тогава стана ясно, че банята няма да заработи повече, а слуховете са, че на нейно място се очаква да издигне ръст 12-етажна сграда.

До ден днешен обаче старата постройка се руши, изрисувана е в графити, а пространството край нея е занемарено. Част от помещенията към обекта се дават под наем.
Прези няколко години за Дарик търговският директор на дружеството, което стопанисва зданието, Андрей Василев, коментира, че причината „Гъбата“ да затвори врати е в окаяното състояние на водопровода, който я захранва с минерална вода. По думите на Василев, той е „съсипан“ от абразията на химичните елементи, които съдържа водата.

„За евентуалното възстановяване на този водопровод разхода е 270 000 лв., за да се захрани от сондажа до калните бани. И в момента основното средство на банята – минералната вода, не идва до нея. Тогава каква баня е тя? Генерира прекалено големи загуби, а в същото време се наводняваха и мазите на съседните кооперации“, коментира тогава директорът на „Лазурен бряг 91“.

 
banner
banner
Budnavarna