Търсят място за паметник на Владислав Варненчик

Място, където да бъде поставена скулптура на Владислав Варненчик се търси в морската столица, научи Moreto.net.

Прочутият полски скулптор професор Мариан Конечни дари на страната ни отлят от бронз паметник на полско-унгарския крал Владислав III Ягело, загинал като герой на 10 ноември 1444 г. в паметната битка на народите край Варна.

Грижливо опакован и натоварен на ТИР в Полша, бронзовият паметник на крал Владислав III Ягело (Варненчик) успешно бе транспортиран до морската ни столица, където предстои съвсем скоро да бъде й монтиран, съобщиха от Българския културен институт във Варшава.

Решението къде точно ще се издига дарената ни статуя на Владислав Варненчик е в правомощията на Общинския съвет във Варна. Бронзовият крал, отлят от големия полски скулптор, би могъл евентуално да заеме своето място на територията на Парк – музея “Владислав Варненчик”, където се разиграва известната битка през есента на далечната 1444 година.

Разбира се, ако Общинският съвет прецени и реши, паметникът на смелия полско-унгарски крал Владислав III Ягело, жертвал се за свободата ни, може да бъде поставен още в близките седмици и на някое подходящо и оживено място в пешеходната зона в центъра на Варна, където той ще се впише много бързо и съвсем естествено в градската среда с човешките си размери и пропорции – по примера на паметника на националния герой на Италия Джузепе Гарибалди, намиращ се на едноименния площад в центъра на София, предлагат от Българския културен институт.

Скулпторът проф. Мариан Конечни е удостоен и с престижната награда „Златен век“ на Министерството на културата за заслугите си за популяризиране на българската култура в Полша. Високото отличие му бе връчено лично от министъра на културата Вежди Рашидов на специална церемония във Варшава на 30 юни 2015 година.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!