Тръбата на „Витиня“ за Варна остава затворена

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазаров провериха напредъка при извършващите се ремонтните дейности на тунел „Витиня“ на автомагистрала „Хемус“.

Ремонтът в тръбата за Варна на най-дългия тунел у нас – 1195 м, стартира на 27 юни. Той включва възстановяване и усилване на тунелната облицовка, хидроизолация, обновяване на пътната настилка, на електрическата и вентилационната инсталация, ново LED осветление, системи за видеонаблюдение и пожароизвестяване и т. н.

Заради по-големия обем работа, която е установено, че е необходимо да се извърши, ще са нужни повече време и средства. Поради това тунелната тръба за Варна ще остане затворена до пролетта на следващата година. За извършването на качествен ремонт по съвременните технологии и стандарти ще е необходимо допълнително финансиране. По предварителни разчети са нужни между 4 и 6 млн. лв.

Досега в тръбата са демонтирани носещата стоманена конструкция, осветителните тела, захранващите ел. кабели и др. Предстои разрушаването на 720 м третична облицовка, хидробластиране на разкритата постоянна облицовка на тунела, изкоп за шахти в отводнителните галерии. Ще бъдат направени наклонени дренажни сондажи за подобряване на отводняването, предстои обработка на армировката с антикорозионно покритие и т. н.

Ремонтните дейности се изпълняват от „Автомагистрали“ ЕАД по договора за текущо поддържане на автомагистралния участък.

Тунел „Витиня“ е в експлоатация от 1984 г. Последният му ремонт е преди 27 г., когато е извършено осушаване на облицовката в съоръжението.

До приключване на строителните работи преминаването през съоръжението ще се осъществява двупосочно в тръбата за София.

Алтернативният маршрут за пътуване по време на ремонтните работи от София за Ботевград е път I-1 – от 215-ти км до км 209+500 и обратно. Връзката на АМ „Хемус“ с първокласния път за пътуващите към Ботевград е при пътния възел при 30-ти км на автомагистралата /Витинска река/, а за идващите от Ботевград при 36-ти километър на АМ „Хемус“.

В момента на АМ „Хемус“ се ремонтира и виадукт „Елешница“ и съоръжението при км 41-ви в участъка между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“.

На 11 май започна ремонтът на платното за Варна на виадукт „Елешница“, който се очаква да завърши в средата на октомври. По време на строително-монтажните работи, трафикът преминава двупосочно в обновеното през миналата година платно за София.

Ремонтът включва подмяна на асфалтовата настилка и хидроизолация, ремонт на тротоарни конзоли, подмяна на дилатационни фуги, изграждане на колекторна отводнителна система, подмяна на мантинелите и саниране на стълбовете.

Виадуктът е пуснат в експлоатация през 1979 г. Оттогава до миналата година, когато беше извършен ремонт на платното за София, строително-ремонтни работи на моста не са извършвани. Той е с дължина 646 метра, а най-високият му стълб е 51 метра, а най-ниският – 5 метра.

До края на септември ще завърши и ремонтът на виадукта при 41-ви километър на автомагистралата – между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“. Ограничено е движението в платното за Варна като трафикът се осъществява двупосочно в платното за София.

Ремонтните дейности започнаха на 14 юни т. г.

Аварийно-възстановителните дейности включват премахване на съществуващата асфалтобетонова настилка, ремонт на пътната плоча, подмяна на дилатационните фуги, нова хидроизолация, възстановяване на асфалтовите пластове, подобряване на отводняването, нови ограничителни системи, тротоари и т. н.

Виадуктът при 41-ви километър на автомагистралата не е ремонтиран от пускането му в експлоатация преди повече от 30 години – през 1984 г. През миналата година с финансиране от бюджета бе ремонтирано платното за София на същото съоръжение.

Съоръжението се ремонтира със средства от бюджета на АПИ.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!