Как Варна ще отбележи 6-и септември – Съединението на България

На 6 септември страната ни ще отбележи Съединението на България. То е актът на фактическото обединение на Княжество България и Източна Румелия през есента на 1885.

Съединението се извършва след бунтове в различни градове на Източна Румелия, последвани от военен преврат на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев.С изключение на няколко изолирани произшествия, Съединението е осъществено почти без кръвопролития.

Ето как Варна ще отбележи празника:

9.30 ч. пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на пл. „Независимост“ ще бъдат поднесени венци и цветя по повод 131 г. от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

10 ч. започва паметно шествие по бул. „Мария Луиза“ до паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

10,15 ч. ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал.14 ч. започва фолклорният празник „Песни на брега“ на сцена „Раковина“, в който участие ще вземат любителски състави и изпълнители на обработен и автентичен фолклор от общините във варненска област.

Проявите продължават и в следващите дни:
На 10-ти септември, от 18.30 ч., на входа на Морската градина ще се проведе концерт с участието на рок групите НОТ, Черноризец, Епизод и Игнор дъ хейт.

На 17-ти септември, от 18.30 ч., отново на входа на Морската градина, е организиран друг концерт под надслов – „Да изпеем „обичам те“ на български“, в който ще се включат „Хоризонт“, „Фанданго“, „Мистър хард“ и Иларион Иларионов.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!