Настаниха подхвърленото във Варна бебе в приемно семейство

Малкото момченце, което беше подхвърлено в жилищен блок до Автогарата във Варна е настанено в приемно семейство.

Хората, които го отглеждат, го наричат Енчо, тъй като момченцето бе намерено на Еньов ден и по силата на календара е преценено, че би следвало да се кръсти Йоан.
Това е само временно, докато детето получи ЕГН и официално име по съдебен път, научи в. „Черно море“ от Адриана Григорова, директор на дирекция „Социално осигуряване“ във Варна.
Причината е, че на този етап няма никакви данни за родителите му. Те се издирват от полицията и разследването не е приключило. Когато това се случи, ще подадем искане до прокуратурата за образуване на дело и за съдебно решение за име и ЕГН, обясни Григорова.
Според нормативите всяко бебе получава акт за раждане в 7-дневен срок. Ако той бъде пропуснат по някаква причина, служебните лица в общината издават необходимия документ, ако раждането е в рамките на календарната година. В нашия случай обаче момченцето е родено вероятно през октомври или ноември 2015 г., което изисква съдебно решение, каза още Григорова. Тя поясни, че детето е в отлично здраве и получава всички необходими грижи за отглеждането си.Ще припомним, че бебето бе намерено подхвърлено на 24 юни на площадката на IV етаж във вход Г в блок 29 на бул. „Владислав Варненчик“. То бе откарано веднага за преглед с линейка на „Бърза помощ“ и още същия ден предадено на социалните служби. След това то бе настанено в Дома за медикосоциални грижи във „Виница“.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!