Жители на “Аспарухово” не искат открит канал до домовете си

Живущите на улиците “Белгород” и “Орел” готови на протест и гражданско неподчинение

Жители на улиците „Белгород“ и „Орел“ в „Аспарухово“ са готови да протестират заради непълното изпълнение на проекта за възстановяване на охранителните канали в квартала, по който общината вече започна работа. Хората са получили информация, че участъкът от Западния охранителен канал в района на двете улици няма да бъде покрит, докато не се пуснат в експлоатация каналите. Едва тогава ще се кандидатства за отпускане на средства.

Няма да допуснем до домовете ни да минава открит канал, заявяват живущите на „Белгород“ и „Орел“ в писмо, адресирано до институциите. Хората се опасяват, че в охранителния канал ще бъде прокаран мръсен такъв от ромската махала и ще бъдат принудени да търпят гадини, насекоми, миризми и зарази. Ако възраженията им не бъдат взети под внимание, жителите на двете улици са готови да стигнат и до гражданско неподчинение и търсене на правата им в съда в Страсбург.

Ето и пълният текст на писмото им:

Предвид протеклите събития през последните две години във Варна и по-специално в кв. „Аспарухово“, ние жителите на злополучния квартал имаме много въпроси и притеснения за действията, които всички Вие предприемате спрямо нас, с цел нашата безопасност.

Въпреки нежеланието на голяма част от съкварталците ни във връзка с проект „Охранителни канали“, Вие успешно си го прокарахте и в момента работите ( Западен охранителен канал). Може би, ако всички Вие бяхте достатъчно открити, честни и доблестни да застанете с лицата и имената си пред нас, и разясните с подробности, какво точно предстои и как ще бъде реализирано, ние нямаше да бъдем така неспокойни за това какво се случва.

Не можем да отречем, че все пак имаше реакция от страна на районния кмет г-жа Калина Белмезова, но това не ни внесе спокойствие и надежда за утрешния ден. Защо ли?! Защото за съжаление и тя самата нямаше точна представа, как ще се случва всичко. Да се върнем на конкретните въпроси, които вече почти година не намират своя отговор.

Започнахте реализацията на проектите. Отчуждихте имоти, изсякохте дървета, а други чакат своята смърт. Изграждането на „Западен охранителен канал“ буди тревога. Бихме казали, прекалено много тревога. Там тази безопасност, която сте предвидили, минава през жилищен район, в непосредствена близост до домовете на хората ( ул. „Белгород“ и ул. „Орел“). За там по проект няма предвидени средства за покриване на канала. Имаше възражения, подписки, внесени жалби от целия засегнат район, но нищо!

Всъщност предшественика на г-жа Белмезова ни представи някакъв проект, направен във връзка с нашата подписка, но се оказва, че няма утвърден такъв. Обещания има много, но на хартия с подпис и печат, до този момент няма! До днес!

На 29 август 2016 г. получихме така упорито критата новина, че този участък от канала няма да бъде покрит. Поне не и докато не пуснете в експлоатация каналите. Едва тогава евентуално ще кандидатствате за отпускане на средства…. Тоест никога!

Всички ние, които имаме нещастието да живеем в този участък, ще бъдем принудени да се радваме на популацията на всякакви гадинки и насекоми, зарази и миризми. Да не споменаваме и мръсния канал, който неминуемо ще си прекарат от ромската махала в самия охранителен канал.

След като не намирате за нужно да ни предоставите реална и точна информация, както и да се съобразите с нашите възражения, ние ще бъдем принудени да предприемем протестни действия, които ако не бъдат взети под внимание, ще ескалират в гражданско неподчинение и търсене на правата ни, в съда в Страсбург.

Желателно е да бъдат предотвратени подобни действия, но това зависи единствено от Вас самите!  Ние сме хора като Вас и искаме да бъдем чути! Няма да допуснем до домовете ни да минава открит канал!

Имаме предложение за Вас, което между другото преди година и половина предложихме и на проектантите Ви: – Заповядайте да прекарате остатъка от живота си в нашите домове! Отгледайте децата си в тази „ здравословна“ среда! Създайте им уют, чистота и спокойствие тук, на наше място!  Ние с готовност ще заемем Вашето място във Вашите домове!

От жителите на засегнатия район!

 

Източник: Варнаутре

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!