Кв. „Химик” в Девня ще се сдобие с детска площадка

Община Девня планира да изгради със собствени бюджетни средства чисто нова детска площадка в квартал „Химик“, съобщи кметът Свилен Шитов. „Необходимостта от място за забавление на малчуганите в този квартал е повече от належаща и наесен общината ще се заеме с този въпрос”, заяви градоуправникът на Девня.

 

Макар и изоставен, легендарният квартал на Девня има 3 обитаеми жилищни блока, в които живеят и семейства с малки деца. На предходната си сесия местният парламент на Девня одобри Програмата за актуализация на капиталовите разходи на общината, по силата на която ще бъдат отпуснати средства за изграждане на 5 нови детски площадки в града. Една от тях ще бъде в кв. „Химик”, като Община Девня ще инвестира около 10 хил. лева в реализацията на проекта.

Малката жилищна зона, построена в средата на 60-те години на 20-ти век за работниците в девненските заводи, е била изключително модерна за времето си. Кварталът е разполагал с три басейна, единият от които с олимпийски размери, кафе-сладкарница и парк за отдих с площ от 100 дка.

С течение на времето обаче повечето жилищни блокове са съборени поради слабости в конструкцията. След 1989-а година собственикът на терените – „Солвей Соди” – ги продава на частна фирма, която ги ипотекира. По-късно банката кредитор предявява вземане и ги продава. Така кв. „Химик” попада в ръцете на нов стопанин, който не полага абсолютно никакви грижи за своята собственост.

Днес частният квартал се е превърнал в „призрачна зона”. Паркът и басейните са погълнати от „джунгла” – развъдник за змии и гущери, а новият стопанин на кв. „Химик” си позволява да депонира стари гуми въпреки забраната. Кметът Свилен Шитов е писал няколко писма до фирмата собственик, но нито депото е премахнато, нито „джунглата” е заприличала на парк.

Източник: Черно море

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!