Отново боядисват пешеходните пътеки в Аспарухово

Въпреки, че срокът на годност на положената на пътното платно боя е 6 месеца, по неизвестни до този момент причини фирмата-изпълнител я подменя само след два.

Предишното полагане на пътна маркировка в квартала бе изкъсо следено от редакцията ни, и то с причина. На 27.06.2016 г. репортер на СПЪТНИК стана свидетел на боядисването. Той остана изненадан как така само около час след полагането на боята, белият й цвят потъмнява с тенденцията да се слее с цвета на асфалта.

Пешеходни-пътеки8

Тогава нашият репортер опита да сигнализира за това управата на район „Аспарухово“. Кметът Калина Белмезова не вдигна телефона си, а сигналът бе предаден на дежурния по район. Кметът на Варна Иван Портних също бе информиран.

Пешеходни-пътеки9

Тогава работниците от „Пътна сигнализация – Елит“ се оправдаха с това, че никой не е измил шосето, преди да се положи боята. Именно заради това тя се замърсявала. Според работниците, те трябва само да напръскат, но не и да измият преди това шосето. Миенето било работа на Община Варна.

Три дни след публикацията си нашият репортер бе поканен на официално измиване на пешеходните пътеки, а в късния следобед – и заплашен със съд от адвоката на фирмата-изпълнител.

Пешеходни Пътеки33

Уговорката по телефона с „Пътна сигнализация – Елит“ бе журналистът да покаже коя пътека да бъде измита. За лъсването на пешеходните пътеки работниците на фирмата се бяха въоръжили с вода, т.нар. „безконтактно“, което се използва от автомивките за измиване на автомобили, както и с четки за търкане.

Репортерът ни посочи няколко пътеки, от които бе изтъркана по половин „черта“.

Пешеходна Пътека1

След няколко минутно търкане с четките боята светва. Чернилката от нея пада, участъкът от маркировката се вижда ясно.

Какъв тогава е проблемът? Каква е причината няколко часа по-късно измитото отново да потъмнее?

На този въпрос се надяваме да отговорят компетентните институции. Дали пътищата са твърде мръсни? Дали миенето на улиците от общината трябва да се извършва по-усърдно? Със сигурност тук отговорът е „ДА“.

Но дали улиците трябва да се мият на всеки 3-4 часа, за да се вижда ясно пътната маркировка в града и дали те трябва да се мият с „безконтактно“? Драги читатели, преценете сами.

Междувременно, в късния следобед,  с нашия репортер се свърза адвокатът на фирма „Елит“ Евгения Дойнова, подразнена от това, че репортерът ни е определил като „вълшебна“ боята, с която се боядисва. Адвокат Дойнова заяви, че всеки ден пътува през Аспарухово и през целия град Варна, и не е забелязала пешеходните пътеки да са потъмнели. Тя определи статиите ни по темата като „абсолютна неистина“ и поиска подобаващо извинение. В противен случай се налагало да потърси някакво обезщетение за „клевети“. „Това, че новата управа на Кметство Аспарухово и някои други видни граждани на Варна имат някакви амбиции или да не кажа по-тежка дума – това не е основание да бъде клеветена фирмата, и то публично“, заяви адвокат Дойнова.

Ние прегледахме няколко пъти статиите, които сме писали за пешеходните пътеки и не видяхме никъде клевети по адрес на фирмата. Гузен негонен бяга?

Пешеходни пътеки

Какво се случва само 2 месеца по-късно? Защо фирмата-изпълнител повтаря пътната маркировка, въпреки че срокът й на годност е 6 месеца, а не 2? Акт на добра воля?

Пешеходни пътеки

Драги читатели, предстои да разберем.

 

Източник: Спътник

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!