Съдят мъж, опитал да отвлече момиче

Окръжната прокуратура във Варна внесе във Варненския окръжен съд обвинителен акт срещу 28-годишния Стефан Б., който е обвинен в опит да отвлече момиче – престъпление по член 142, ал. 1, във връзка с член 18, ал. 1 от Наказателния кодекс.
Подсъдимият решил да отвлече Д. И. през август 2015 г. Разполагал с информация, че момичето се прибира в дома си след полунощ. За да не бъде разпознат, Стефан се снабдил с маска, ръкавици и въже, с което да завърже набелязаната  жертва. Закупил и мъжки парфюм, който трябвало да пръсне в очите й по време на отвличането.
На 10 август 2015 г. Стефан Б. паркирал автомобил пред блок в кв. „Възраждане“, където живеела Д.И. Малко след полунощ момичето слязло от такси, купило си цигари от денонощен магазин и тръгнало да се прибира пеш към входа. Пред вратата  на входа Д.И. извадила ключовете си, а през това време Стефан Б., който я очаквал в колата със запален двигател и отворен багажник, надянал маската и сложил ръкавици, за да я нападне в гръб.
Момичето чуло стъпки, обърнало се към идващия към нея мъж и Стефан пръснал парфюм в очите й и започнал да я влачи към багажника на колата. Д.И. се съпротивлявала, викала и ритала, за да не успее да я вкара похитителят в колата. Стефан решил да завърже ръцете и краката й с приготвеното въже, но виковете на жертвата събудили живеещите и те излезли по балконите и започнали да викат към насилника. По време на боричкането между двамата едната ръкавица на Стефан паднала на земята.
След като не успял да преодолее съпротивата на момичето, Стефан хвърлил въжето и напуснал междублоковото пространство в кв. „Възраждане“. На местопроизшествието повиканият полицейски екип открил парфюма, ръкавицата и въжето. Чрез метода на ДНК-профилирането по ръкавицата бил открит ДНК-профил на мъж, който напълно съвпаднал с този на подсъдимия Стефан Б.  Иззети били и ородологични следи от намерената ръкавица, а направената одорологична /мирисова/ експертиза съвпаднала напълно с миризмата по шишенцето с парфюм.
Подсъдимият Стефан Б. не се е признал за виновен. В обясненията си пред разследващите заявил, че ръкавицата е изгубил, докато разхождал кучето си в района. Той е осъждан, макар и реабилитиран. Като причини за извършване на престъплението Окръжната прокуратура във Варна сочи незачитането на правовия ред в страната и личната неприкосновеност на гражданите.
Предстои делото срещу 28-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде признат за виновен, го очаква наказание лишаване от свобода от три до 10 години, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!