Варненският учебник по родинознание е готов

„Учебникът по Родинознание излезе. Не вярвам отпечатаните 5000 бройки да са достатъчни за всички желаещи, затова както бях обещал, ще го пусна и за свободно теглене в интернет. Моля, не ме питайте колко струва – учебникът е безплатен! Бъдещето на България и нашите деца струва повече от всичко!“. Това написа в профила си във Фейсбук историкът Костадин Костадинов, инициатор на създаването на уникалното четиво.

Както Varna24.bg информира екип от варненски специалисти под ръководството на Костадинов се зае да създаде и отпечата нов учебник по родинознание, който да е алтернатива на учебника „Човекът и обществото“.

„Опасяваме се, че учебникът няма да бъде допуснат до българското училище и признат официално от образователната система“, каза преди време Костадин Костадинов.

За пример на добър учебник той посочи издание по отечествознание от 44-та година, в което историята и фактите били предадени далеч по-грамотно от сега.

На заглавната страница на „апокрифният“ учебник стои ликът на Паисий Хилендарски, защото според инициаторите от него започва българското Възраждане. Съдържанието ще включва не само история, а и литература, география и етнография.

В екипа, подготвил изданието, влизат педагози, историци, географи, филолози, етнографи, съмишленици, допълни Костадинов.

„Българското училище е превърнато в инструмент, който възпитава нихилисти и емигранти, които мечтаят да напуснат страната, когато навършат пълнолетие. Българските учители по история в по-голямата си част и сега преподават това, което намерят за добре, но голяма част от тях са смачкани и унизени от системата и карат по инерция“, коментира още Костадинов.

„Учебникът съдържа факти от българската история и няма да крие, че е имало турско робство, убийства и насилие, макар че съм убеден, че начинанието ни ще си остане в сферата на възрожденските действия и“, допълни още Костадинов.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!