Начало » Общност » Във Варна: Преди да тръгнат на път гражданите трябва да се уверят, че са изключили отоплителните уреди

Във Варна: Преди да тръгнат на път гражданите трябва да се уверят, че са изключили отоплителните уреди

Преди да тръгнат на път гражданите трябва да се уверят, че са изключили отоплителните уреди или печките на твърдо гориво. Това каза комисар Тихомир Тотев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН ) във Варна. Той допълни, че във връзка с празничните дни се осигурява и усилване на дежурните смени с оглед повишаване възможностите на службите за реакция при произшествия.

От Областната дирекция на МВР във Варна припомнят, че небрежност и неспазване на противопожарните мерки за безопасност са едни от честите причини за жилищни пожари. От свещи, до коледни елхи, висящи гирлянди и камини, сезонният интериор често може да бъде опасен, ако не е правилно позициониран или ако е поставен до потенциално опасен предмет. От дирекцията препоръчват да не се използват свещи и бенгалски огън за украса на коледните дръвчета. Освен това горящите свещи трябва да са поставени върху твърда и негорима подложка, на безопасно разстояние от горими материали и предмети. Освен противопожарни мерки в дома си, от полицията апелират и за внимание на гражданите при посещение на мероприятия извън него.

По време на почивните дни около Бъдни вечер и Коледа на територията на Варна и областта са регистрирани 10 пожара с нанесени материални щети. Неправилно използване на отоплителен уред е причина за възникнал пожар в избата на къща в село Чернево. При опит да гаси сам пожара, 60-годишният собственик на имота е вдишал дим. През периода са получени и пет сигнала за пожари в контейнери за смет в Девня и Варна. 22 са регистрираните пожари без преки материални щети– в сухи треви, в отпадъци и в контейнери за отпадъци, в комини, в пералня, в кухнята на апартамент, на газова бутилка, а 19 са регистрираните случаи на оказана техническа помощ.

 
banner
banner
Budnavarna