Начало » Общност » Кранево от месец без вода

Кранево от месец без вода

200 семейства, които живеят във вилната зона „Кипарис“ близо до Кранево, са вече месец без вода. Чешмите са сухи заради активизирало се свлачище в района, разказва БНТ. Водата е спряна, защото има опасност водопроводът да се скъса.

Свлачището е причина и за пропадането на участък от пътя Варна – Кранево.

Години наред свлачището бавно изяжда ската, постройките и дворовете. Много от имотите са вече необатиаеми. Липсата на вода принуждава и малкото, които са останали там, да ходят до Кранево, за да пълнят вода в туби.

Свлачището може да прекъсне и главния път, който води към черноморските ни курорти. Неравностите, които се образуват по него от движението на земните маси, постоянно се асфалтират. Това обаче не решава проблема, защото е необходимо цялостно укрепване на района.

„Коментира се, че няма средства, не знам кога тази държава, ще има средства и защо ние като данъкоплатци сме точни и ясни, а какво получаваме в крайна сметка – нищо“, коментира Жулиета Георгиева, собственик на хотел.

Проблем е и фактът, че свлачището е на територията на две области – Варненска и Добричка.

„Ако пътя Кипарис се затвори, Златни пясъци остава само с един подход. Не може национален курорт от такова значение да има само един вход и изход. Ако там стане катастрофа, ще ги изнасяме туристите с кораби и самолети“, коментира Стоян Пасев, областен управител на Варна. И допълва: „Пари за укрепване няма“.

Според него единственият вариант за финансиране на укрепването са европрограмите.

 

 
banner
banner
Budnavarna