Кранево от месец без вода

200 семейства, които живеят във вилната зона „Кипарис“ близо до Кранево, са вече месец без вода. Чешмите са сухи заради активизирало се свлачище в района, разказва БНТ. Водата е спряна, защото има опасност водопроводът да се скъса.

Свлачището е причина и за пропадането на участък от пътя Варна – Кранево.

Години наред свлачището бавно изяжда ската, постройките и дворовете. Много от имотите са вече необатиаеми. Липсата на вода принуждава и малкото, които са останали там, да ходят до Кранево, за да пълнят вода в туби.

Свлачището може да прекъсне и главния път, който води към черноморските ни курорти. Неравностите, които се образуват по него от движението на земните маси, постоянно се асфалтират. Това обаче не решава проблема, защото е необходимо цялостно укрепване на района.

„Коментира се, че няма средства, не знам кога тази държава, ще има средства и защо ние като данъкоплатци сме точни и ясни, а какво получаваме в крайна сметка – нищо“, коментира Жулиета Георгиева, собственик на хотел.

Проблем е и фактът, че свлачището е на територията на две области – Варненска и Добричка.

„Ако пътя Кипарис се затвори, Златни пясъци остава само с един подход. Не може национален курорт от такова значение да има само един вход и изход. Ако там стане катастрофа, ще ги изнасяме туристите с кораби и самолети“, коментира Стоян Пасев, областен управител на Варна. И допълва: „Пари за укрепване няма“.

Според него единственият вариант за финансиране на укрепването са европрограмите.

 

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!