Начало » Общност » Кметът кани варненци на публично обсъждане на бюджета за 2019 г.

Кметът кани варненци на публично обсъждане на бюджета за 2019 г.

Снимка: Будна Варна

Със своя покана, подписана „с уважение“ , кметът на Варна Иван Портних кани варненци на публично обсъждане на бюджета за 2019 г.

Поканата е отправена за 28 декември от 11 часа до 13 часа в зала „Пленарна“ на Община Варна и е адресирана към жителите на общината, представители на бизнеса, неправителствени организации и цялата варненска общественост.

Посочено е още, че материалите за публичното обсъждане ще бъдат публикувани на сайта на общината.

Припомняме, че на последното заседание на Общинския съвет стана ясно, че проекти за над 80 млн. лева планира да стартира Община Варна през 2019 г. Инвестициите ще бъдат реализирани с помощта на средства от общинския бюджет, еврофондовете и заеми.

След обширна дискусия съветниците дадоха съгласието си общината да поеме дългосрочен дълг на обща стойност 46,7 млн. лева, който ще помогне за изпълнението на проектите.  Средствата от заема ще бъдат вложени в строителството на рибарско пристанище „Карантината“ в район „Аспарухово“. Ще бъдат изградени спортни комплекси в кв. „Владислав Варненчик“, кв. „Виница“ и на ул. „Студентска“, както и редица спортни и детски площадки на открито. Със средства от кредита предстои реконструкция на зоопарка във Варна и на филиала на Драматичния театър „Стоян Бъчваров“. Предвидени са също ремонти на малки улици в града, като точният списък ще стане ясен в началото на следващата година.

„Заемът се тегли, за да може градът да се развива и варненци да увеличават стандарта си на живот. Общината провежда гъвкава кредитна политика и е в състояние да обслужва заемите си. Има трайна тенденция за увеличаване на приходите в общинския бюджет“, каза Стефка Господинова, директор на Дирекция „Финанси и бюджет“ в Община Варна. По думите й очаква се годината да приключи без просрочени задължения.

Източник: varna24.bg

 
banner
banner
Петя Митева