Млади стрийт артисти ще изрисуват фасадата на галерия „Буларт“

Млади художници, повлияни от комиксите и анимационните филми от 90-те години, ще вдъхнат живот на интересни стилизирани персонажи  изрисувани със спрейове по фасадата на галерия „Буларт“ във Варна.Инициативата, наименувана  „off/on  Стрийт арт проект“ е част от проекта „Градски легенди 2“ , който се провежда под егидата „Варна европейска младежка столица 2017г.“  и е с начало 1 септември т.г. Това каза  на пресконференция Петра Димитрова куратор на „Градски истории2“. С този проект  фондация „Арт офис“ продължава започнатото през 2015 год. сътрудничество между градовете носители на титлата „Европейска столица“, като дава възможност на артисти от Варна, София и Велико Търново да представят своя поглед към градските пространства, добави още тя.

Художникът на графити  Николай Чакъров вече усилено работи по обагрянето на стената на галерията, като издаде, че оттам вече се показва заек, който рисува графит и се крие от вълк, но накрая попада в ръцете на силите на реда. Дали  художникът се отъждествява с героя си не стана ясно, но предвид  изкуството му, самият той сподели, че  е имал лични срещи с полицията и престой в ареста заради рисунките му по фасадите. Варненци и гости на града могат да станат част от Градските истории още на  1 септември от 19 ч. в галерия „Буларт“ . Тогава могат да видят и завършена творбата на стрийт артистът.

Проектът има за цел да противопостави представите за „високата култура“ и субкултурата. Резиденция и изложба в класическа галерийна среда смесват и трансформират тези концепции за уличното изкуство, като протест –  навън и уличното изкуство – академично, сериозно поставено  в строгата галерийна рамка, сподели Дора Дончева, куратор на галерия Буларт.

Проектът „Градски легенди2“ се финансира от фонд „Култура“ на община Варна  и се изпълнява от фондация „Арт Офис“ с подкрепата на програма „Изкуство в движение“, финансирано от  фондация „Америка за България“.

Партньори на проекта са галерия „Буларт“, фондация „Рая Георгиева“ , галерия „Графит“ и клуб „Ментол“.

 

„Черно море“

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!