Начало » Общност » Варна е на второ място по брой катастрофи в страната

Варна е на второ място по брой катастрофи в страната

Снимка: Будна Варна

Приключват проверките на камионите, автобусите и такситата, които започнаха в началото на седмицата. Пътната полиция и Автомобилната администрация следят за техническото състояние на превозните средства, застраховката гражданска отговорност, винетки и колани. Акцията продължава и днес.

Неизрядни документи и шофиране над допустимите часове. Това са най-честите нарушения при товарните автомобили. Четири автопатрула проверяват и леките коли, тъй като паралелно се провежда и традиционната акция „Зима“. Оказва се, че през седмицата служителите на реда са засекли много шофьори в нетрезво състояние и без предпазни колани. Целта на съвместната акция на „Пътна полиция“ и Автомобилна администрация е да намалеят катастрофите. Наш екип придружи проверяващите. Около десет минути отнема проверката на едно превозно средство.

Варна е на второ място по брой катастрофи в страната след Пловдив и преди Бургас и Русе. От началото на годината загиналите при пътни инциденти са 14, а ранените над 350.

Пътните полицаи припомнят, че гумите през зимния сезон трябва да бъдат с дълбочина на протектора над 4 мм. Износените гуми, заедно с неработещите осветителна и спирачна система са сред техническите неизправности, които застрашават движението на пътя. Затова са предвидени и по-високи глоби – 500 лв. и спиране на автомобила от движение. Всеки водач задължително се проверява за употреба на алкохол и наркотични вещества.

По време на акцията служителите на реда засякоха 44-годишен шофьор, седнал зад волана с 3,37 промила алкохол, които бяха отчетени с дрегера.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
Петя Митева