Съветски коли впечатлиха във “Варненски автомобилен събор”

През уикенда за 12-и път се проведе класик рали „Варненски автомобилен събор“. Това състезание се е провеждало още през 1938 г. и 1939 г. То е било организирано по подобие на рали “Монте Карло” – на лъчевия принцип. Стартовете са били в София, Пловдив, Плевен и Русе и лъчовете на тези четири маршрута са се концентрирали на финала във Варна.

По тогавашната терминология ралитата стартиращи на лъчевия принцип са се наричали събори така, че преведено по съвременната терминология би трябвало да се нарича “Варненско рали”. Това рали и през двете си години се е провеждало през месец август около датата на „Свето Успение Богородично“ – празника на Варна. Дължината на маршрута е била 540 км, като старта в София е бил в 5 ч сутринта и са пристигали на съдийската контрола във Варна в късния следобед. На другия ден ралито е продължавало с упражнение за ловкост (майсторско управление) с дължина 125 м и състезание за бързина от площад “Мусала” до кантона над с. Аксаково и обратно. Първия победител е Димитър Соколов с BMW 319 (колата е запазена и до днес!), а втори е варненецът Атанас Илчев с автомобил “Интернационал”. Още през тези години любимият на цяла Варна вестник “Черно море” е отразявал изявите на пилотите.

За 12-ото издание на старт застанаха 22 екипажа. Маршрутът беше пред Златни пясъци, Албена, Орешак и Балчик и назад. В генералното сласиране на първо място са Пламен и Катя Атанасови с “Мерцедес 380 SLC”, следвани от Николай Ковачев с “Порше 924”, на трето място е Камен Микайлов с “Мерцедес SEL”. Този подиум позволи на Ковачев да застане начело в общото подреждане на националния класик шампионат.

За класирането на пилоти с автомобили до 1985 г. челната тройка е същата, както по-горе. При моделите до 1970 г. №1 е Иван Караиванов с “Москвич 408”. В клас “Йънгтаймери 1” три коли ВАЗ 2107 окупираха Топ 3: на Петко Петков, на Цветан Атанасов и на Тодор Тодоров.

В клас “Йънгтаймери 2” първи е Христо Бабачев с “Пежо 205”, пред Димитър Ненов “Шкода LR 130” и Кирил Керанов VW Golf.

При соц-автомобилите Петко Петков с ВАЗ 2107 отново стана първи. Сава Савов е вицешампион, но с ВАЗ 2101, а Хари Андреасян остана трети със същия модел.

Организаторът на ралито Орлин Пенев благодари на всички за участието. Той не скри, че подобно състезание се провежда изключително трудно, затова изказа суперлативи за домакинството на Двореца на културата и спорта. Изп.-директор на ДКС Минко Христов в събота лично даде старта на “Варненски автомобилен събор”.

 

Красимир Николов

Борис Проданов

Снимки Фейсбук

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!