Начало » Общност » Варна в Топ 5 по поскъпване на жилищата

Варна в Топ 5 по поскъпване на жилищата

снимка: Будна Варна

Цените на жилищата в София се покачват, но увеличението в други големи градове на страната е с доста по-бързи темпове. През второто тримесечие на 2018 г. най-голям ръст на цените на имотите се отчита в Пловдив. От април до юни апартаментите в града под тепетата са поскъпнали с 12,9% спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Националния статистически институт. Това е значително повече от регистрираното в София поскъпване с 8,3%.

През второто тримесечие на годината Русе също изпреварва София като регистрираното поскъпване на жилищата в крайдунавския град е с 10,5%. Така се оказва, че София остава чак на трето място по повишение на цените на апартаментите. От шестте града в страната с над 120 хил. жители, след столицата се нареждат Бургас, Варна и Стара Загора. В Бургас имотите поскъпват в рамките на година с 6,4%, във Варна – с 5,6%, а в Стара Загора – с 5,8%. Данните на НСИ са още по-интересни, ако се погледне промяната на цените при новото строителство и съществуващите апартаменти.

Оказва се, че в София, Пловдив, Варна, Русе и Стара Загора поскъпването на старите жилища в рамките на година значително изпреварва повишението на цените при новите. Изключение прави Бургас, където преимущество има новото строителство. За разлика от първото тримесечие обаче, когато в редица големи градове при новото строителство дори беше отчетен спад в цените на годишна база, през второто тримесечие има ръст както при новото, така и при старото строителство във всичките шест града с над 120 хил. души население.

В София поскъпването при старото строителство е в размер на 10,1%, докато при новите жилища, които излизат на пазара, повишението на цените е само с 4,4% спрямо второто тримесечие на миналата година. Най-драстична е разликата в Стара Загора, където цените на апартаментите в стари сгради нарастват със 7,4% за година, а при новите увеличението е само с 0,8%. Донякъде това се обяснява с факта, че на пазара излизат все повече нови сгради. Докато предлагането на качествено старо строителство е ограничено, което повишава цените на съществуващите жилища.

В София три поредни тримесечия се отчиташе спад на цените на новите жилища спрямо предходните три месеца. През третото тримесечие на миналата година този спад е с 0,3%, през четвъртото се задълбочава до понижение с 1,9%, а през първата четвърт на 2018 г. спадът е с 0,5%. През второто тримесечие обаче тази тенденция вече е прекратена като при новото строителство се отчита сериозно поскъпване от 7,3% спрямо периода януари-март.

Спад през второто тримесечие спрямо първото се регистрира само при новите жилища във Варна, като намалението на цените е с 2,3%.

Общо за страната цените на апартаментите са нараснали със 7,5% през второто тримесечие на 2018 г. спрямо същия период на миналата година, сочат данните на НСИ. При новото строителство увеличението на цените е със 7,2%. А при съществуващите апартаменти ръстът е малко по-голям – със 7,7%. При повишението на цените спрямо предходното тримесечие ситуацията обаче е различна. При новите жилища поскъпването е с 3,9%, докато при старото строителство повишението на цените е по-малко – с 2,3%.

 
banner
banner
Budnavarna