Откриват изложба на Никола Манев във Варна

Картините на големия творец Никола Манев, живеещ от години в Париж, за пореден път ще докоснат варненската публика.

Експозицията по повод рождения ден на художника включва живописни платна с реалистични пейзажи, абстрактни композиции, рисунки на природни и архитектурни елементи, провокирали въображението на твореца да полети през различни светове извън пространството и времето.

Изложбата, която е част от Културния календар на Икономическия университет, се открива днес от 19 часа в галерия „Академика“ към ВУЗ-а, и ще остане отворена до 25 септември.

Никола Манев е роден в Пазарджик, израснал е в Чирпан, завършил е Художествената гимназия в София и френската Академия по изящни изкуства. Установява се в Париж, но никога не къса връзката с България. През 2008-а става академик на Българската академия за наука и изкуство. Досега е направил 137 самостоятелни изложби в различни краища на света, участва и в много общи експозиции и биеналета. Повече от 3000 творби на Манев са притежание на държавни и частни колекции и музеи в 30 страни. Артистът предпочита да изследва в картините си мистичното и приказното. В творбите му откриваме странните земни образувания на българската природа, африканска пустиня, мексикански мотиви. Винаги обаче се връща към романтичните гледки на парижките покриви и комини.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!