Начало » Общност » Ваксинират безплатно момичета срещу рак на маточната шийка във Варна

Ваксинират безплатно момичета срещу рак на маточната шийка във Варна

Момичетата на 12 и 13-годишна възраст, могат да бъдат безплатно ваксинирани срещу рак на маточната шийка.

Имунизацията се извършва от личните лекари и включва два приема през интервал от 6 месеца. Безплатните ваксини са част от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка, която се финансира от Министерството на здравеопазването.

Младите жени също могат да се ваксинират, но извън обхвата на Програмата, като сами си закупят ваксината, която струва около 150-200 лв. на доза.

Ракът на маточната шийка е второто по честота раково заболяване при жените под 45-годишна възраст, след рака на гърдата. България заема второ място в Европа по заболеваемост на този вид карцином, след Румъния. Годишно у нас се диагностицират около 1000 жени, а около 450 умират.

Научно доказано е, че ракът на маточната шийка се причинява от човешкия папиломен вирус, който е широко разпространен и причинява още кожни брадавици, кондиломи, рак на езика и устната лигавица, ано-ректален карцином и др.

Вирусите, причиняващи рак на маточната шийка, се предават по полов път и момичетата се заразяват в първите години след започване на полов живот.

На този етап е доказано, че най-добрата защита срещу рака на маточната шийка е комбинацията от ваксинация на 12-13 годишна възраст и редовни профилактични прегледи след започване на активен полов живот. Така рискът от развитие на рак намалява с 94 %.

Източник: moreto.net

 
banner
banner
Петя Митева