Ваньо Шарков във Варна: От 1 октомври всички пациенти в болницата се приемат с пръстов отпечатък

От 1 октомври всички пациенти в болниците ще бъдат приемани с регистрация чрез пръстов отпечатък. Това съобщи във Варна зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков, който присъства на тестването на новата система за регистрация в УМАБЛ „Св. Марина“. Лечебното заведение вече разполага с 43 устройства. Системата вече е въведена и в МБАЛ „Св. Анна“.

Периодът на тестване и изчистване на различни технически проблеми продължава, но от октомври всяка болница в страната вече трябва да е въвела специалната система, като всяка сама закупува устройствата. „В тестването първоначално се включиха 25 болници и още допълнителни девет. До сега в над 70 болници са закупени необходимите устройства“, коментира Шарков.

„Никъде няма дактилоскопични линии. Филмът „От местопрестъплението“ не се прожектира на вашите екрани. Регистрацията става за около минута. Възможността пациентът сам да контролира за какво се използват средствата, които той внася в НЗОК като здравни вноски, е гарантирана през тази система“, обясни той. И увери, че са изключени всякакви възможности за злоупотреба. Чрез регистрирането в електронната система, се въвежда и мобилен телефон на пациента, като той ще бъде информиран чрез специално приложение за всяка здравна услуга, която е получил в определена болница.

Всяко закупено устройство от УМБАЛ „Св. Марина“ струва по 286 лева. За малките болници са достатъчни едно или две, в зависимост от нуждите.

„Смисълът, по който се ползваше личната карта и начинът, по който се ползва пръстът за идентификация е един и същ. Разликата е в това, че нито една болница няма да ви върне, защото сте си забравили документа за самоличност”, обясни още Шарков.

Подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева увери, че досиетата на пациентите няма как да се загубят при технически проблем в лечебното заведение.

„В момента на регистрация данните постъпват в НЗОК. Взети са мерки тези данни да бъдат съхранени”, коментира Кръстева.

„Препоръчвам на всички лечебни заведения да не си позволяват незаконни действия. Например, ако пациентът е в кома, да бъде регистриран с пръстов отпечатък без неговото съгласие. По-добре при проблем да се обадят в РЗОК, отколкото да извършат престъпление. Първо лекуваме хората и недопускаме това да им придвижим пръстчето до устройството или обратно“, посочи още Кръстева.

Източник: Петел

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!