Във Варна прожектират безплатен филм за екологичното земеделие

Във Варна ще бъде прожектиран филмът „Плодородни градове“. Събитието ще даде възможност на публиката да се запознае с активни български градинари, както и с различни инициативи за градско земеделие, които се случват в Будапеща в наши дни., съобщиха организаторите.

Филмyът е на Сузане Короши, асоциация „Les Films du Réveil“. Прожекцията ще се състои на 1 септември от 19:00 часа в Социалната чайна, ул. „Преслав“ № 53.

„Плодородни градове“ ни отвежда в Будапеща – място с дълга и богата традиция в градското земеделие. Уникалното в тази традиция е, че корените ѝ могат да бъдат проследени до българските градинари, които живеят в Унгария от близо 150 години. Те са тези, които започват да отглеждат зеленчуци в унгарската столица и в покрайнините на града. До началото на 80-те години на миналия век, те отглеждат зеленчуци без синтетични химически пестициди и с много малко консумация на енергия.

На 2 септември от 17:00 часа в органичните градини на село Орешак ще се проведе практически семинар: „Екологично земеделие в зеленчуковата градина“

Събитието се състои от дискусия на тема екологично земеделие и споделяне на практически опит

Семинарът е предназначен за земеделски производители и за всички, които се интересуват от екологично земеделие. Входът е свободен, но местата са ограничени, затова е необходимо предварителна заявка за присъствие на: meglena.antonova@greenpeace.org или 0885-454-797. Ще бъде осигурен безплатен транспорт до градината от гр. Варна.

Организатори на събитията са „Грийнпийс“- България и Института по кулинарни изкуства към ВУМ Варна.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!