Начало » Белослав » Деян Иванов, кмет на Белослав: Предстои реализирането на още по-големи проекти, които ще подобрят инраструктурата на общината

Деян Иванов, кмет на Белослав: Предстои реализирането на още по-големи проекти, които ще подобрят инраструктурата на общината

Кметът на Община Белослав инж. Деян Иванов в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Инж. Иванов, честит празник! Днес Белослав отбелязва 37 години от обявяването на населеното място за град. Какви инициативи са организирани за празника?
Инж. Деян Иванов: За трета поредна година празникът на град Белослав се отбелязва с разнообразна културна и спортна празнична програма в седмицата преди 26 октомври. Празничната седмица започна на 20 октомври с традиционните конни състезания. С много усмивки и настроение премина и детското парти на 21 октомври. Десетки малчугани се потопиха в забавни игри, танци и песни по време на детското парти на открито в гр. Белослав, а през седмицата жителите и гостите на града имаха възможността да разгледат изложбата „Трепка българска” на Венцислава Великова и да присъстват на концерта на ФГ „Българка” към НЧ „Съзнание – 1926” и ФГ „ Незабравка” към НЧ „Искра-1936” от село Езерово. Вълнуваща среща и представяне на културата и кухнята на Италия бяха подготвили от Клуб за хора с увреден слух – гр. Белослав. С празнично настроение премина цялата седмица в училищата и детските градини в град Белослав. Многобройни са мероприятията, в които децата и учениците се включиха. А ученици от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ проведоха един нетрадиционен час на класа в сградата на общинска администрация. Те бяха посрещнати от мен и от д-р Росен Гацин – председател на НЧ „Съзнание-1926”, в конферентната зала, в която заседава Общински съвет- Белослав. Празничният ден днес започна с празнична литургия в храм „ Св. вмчк.Димитър Солунски”, който също отбелязва своя храмов празник. По традиция най-малките жители на гр. Белослав – децата от детските градини в града, представиха вълнуваща програма пред паметника в парка, което е символично място за белославци. С поднасянето на венец, цветя и минута мълчание присъстващите отдадоха почит на загиналите във войните белославци. Вечерта от 18.00 часа на центъра в град Белослав предстои кулминацията на празничния ден, където ще се проведе празничен концерт, посветен на 37-годишнината от провъзгласяването на Белослав за град и Димитровден. Специални гости-участници в тазгодишната празнична програма са Национален фолклорен ансамбъл „Българе“, Дуетът Крис и Велин, Танцова школа „Младост“ с хореограф Мирослав Михайлов, танцова школа „Милденс“ с хореограф Людмила Стоева и малките таланти на Белослав – гайдарите Ивън Светославов и Стелиян Валентинов. Празничните мероприятия не приключват дотук. Утре, 27 октомври, ФК „Белослав- 1918” ще отбележи своя 100-годишен юбилей. Футболният клуб е с дългогодишна история, част от която са и едни от най-добрите футболисти на България. Футболът продължава и днес да бъде голямата любов на белославци. Очаква ни един футболен празник, на който ще се съберат футболисти-ветерани, които са били част от ФК „Белослав-1918” през годините.
Фокус: Каква е историята на Белослав?
Инж. Деян Иванов: Според исторически данни селището Белослав е съществувало още през Втората българска държава разпознавано с първоначалното му име Крушево. По-късно през ХVІ век е преименувано от османската власт на Гебедже Богазъ. Най-ранният документ, в който се споменава с това име, е от 1573 година – османски регистър. Пак в османски документи от 1622 година селото се споменава и с двете си имена – Крушово и Гебедже богазъ. През ХVІІІ век от името е останало само Гебедже, а по-късно е наречено Белево с вишочайши доклад 3 662 от 7 април 1882 година на името на руския Белевски полк. По-късно, за да се различава от гара Белово /Пазарджишко/, с министерска заповед приема сегашното си име Белослав. По време на руско-турската война през 1828-1829 година Гебедже е разрушено и голяма част от неговите жители се изселват в Бесарабия. През 1831 година братята Сава и Янаки Костадинови, които са от Голица, се завръщат с голяма група българи и се заселват край старото Гебедже. Към днешно време населението на град Белослав е над 8 200 души, а общото население на общината е над 11 200 души, със смесен етнос. През 1979 година Белослав е център на Общината, а през 1981 година с Указ 2190 от 20 октомври 1981 година село Белослав става град. Първият регулационен план на село Белево е изработен през 1906 година. Той обхваща уличната и дворната регулация. По това време теренът между днешната сграда на общината и жп линията не е бил застроен. Мястото, където днес е паркът и НУ „Отец Паисий”, е било поляна. Проектантът, който прави плана, се съобразява с тогавашната жп гара и рекичката, по която се изтичали водите на Гебеджанското към Варненското езеро. Старият канал, прокопан през 1921-1923 година, тогава още не съществува. Проектантът се съобразява с разширяването на селото на север и определя бъдещия център на селото да бъде на мястото, където днес е паркът и паметника. На 7 ноември 1978 година в Белослав се случва голяма трагедия, предизвикана от обръщане на пешеходния понтон, взела 65 човешки жертви. След трагедията пешеходния понтон е премахнат, като е заменен с постоянна фериботна връзка-фериботен кораб за превозване на пътници и автомобили между двете части на Белослав.
Фокус:Как изглежда днес Белослав и какви са приоритетите в работата Ви?
Инж. Деян Иванов: С гордост и с удовлетворение мога да кажа, че Белослав днес е един съвременен европейски град, а заслугата за това е на всички ни. Белослав е един от малките градове в страната, натрупали много опит по работа с европейски проекти. Фактът, че продължаваме да печелим европейско финансиране с идеите си и това, че броят на спечелените европейските проекти се увеличава с всяка изминала година, показва, че опитът ни вече работи за нас. През следващата година предстои реализирането и на още по-големи инфраструктурни проекти, които ще подобрят физическата среда на общината. Работата на целия екип от Общинска администрация приоритетно е насочена към подобряване привлекателността и развитието на зоните за отдих, рехабилитация на инфраструктурата и обществените сгради, предоставянето на различни видове социални услуги за населението, което е гаранция за устойчивото й развитие.

източник: Фокус

 
banner
banner
Budnavarna