„Надникни в дамската тоалетна“, приканва табела на варненската автогара

Странни пиктограми с „нецензурно“ съдържание посрещат посетителите на ремонтираните съвсем неотдавна тоалетни на варненската автогара. Снимки на две от тях бяха изпратени на редакционната поща на „Дневник“ с коментара, че „подобен цинизъм“ е абсолютно неприемлив на публично място като най-голямата автогара в курортен град като Варна.

Една от пиктограмите, упътващи към новите тоалетни на автогарата на английски език, изобразява добре познатите стилизирани силуети на мъж и жена, разделени от вертикална линия. За разлика от стандартните табели обаче в случая мъжът се е покатерил върху разделителната стена и наднича в женската тоалетна.

На втората пиктограма, указваща, че мъжката тоалетна се намира вляво, а дамската вдясно, силуетите са „раздвижени“. Те изобразяват съответно уриниращи мъж и жена в характерните за двата пола пози.

„Подобно просташко чувство за хумор може да бъде демонстрирано само в домашни условия, коментира анонимният читател. Тоалетни на публични места като Автогарата във Варна обаче се посещават и от родители с деца. Не приемам някой да ме поставя в ситуация, в която точно пред градската тоалетна да давам родителски уроци за това кое е прилично и кое не.“

За разяснение по идеята на странните табели днес няколко пъти редакцията направи опит да се свърже с Веселин Михайлов, прокурист на дружеството „Автотранс“, което стопанисва варненската автогара. Той обаче не отговори на стационарния си телефон. На него в края на работното време служителка ни препоръча да направим нов опит, но в следващ ден.

Проверка показа, че Автогарата във Варна е приватизирана през 1998 г. от акционерното дружество „Автоекспрес“. Инвестицията, която според приватизационния договор компанията е трябвало да направи в рамките на три години, е била в размер на 100 млн. неденоминирани лева. Това обаче не се случва, а Агенцията за следправитизационен контрол не е упражнила правомощията си.

Скоро след това автогарата е напълно занемарена, а усилията на новите и собственици са съсредоточени единствено в отдаването под нам на всеки квадратен сантиметър от площта й за търговска дейност. Така само за няколко години най-голямата и натоварена автогара във Варна се превръща в едно от най-отблъскващите места в града, каквото остава и до днес.

„След като автогарата на „морската столица“ няма конкуренция, мръсотията и ориенталщината, които я заливат, получават логично обяснение. Новите цинични табели на иначе добре ремонтираните тоалетни обаче идват доста в повече“, завършва писмото си разгневеният читател.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!