Концесионерът на плажа в Аспарухово пести пари от спасители

Плажът във варненския квартал Аспарухово е един от най-несигурните по цялата морска ивица в България. Той е с дължина 950 метра и разполага само с трима спасители на три спасителни поста.

Друг притеснителен факт е, че концесионерът не е осигурил на своите работници нужното време за отдих и почивка, за да бъдат те свежи по време на работния процес. Спасителите работят цял сезон, без нито един ден почивка.

Според член 12 от организацията на водоспасителната дейност, на всеки пост трябва да има по двама спасители, като единият е с длъжност старши спасител, а на двамата им се полагат по два почивни дни.

Също така за своята дължина от 950 метра, плажът в Аспарухово трябва да бъде снабден с поне 9 спасителни пункта, защото според член 17 (т.4) от организацията на водоспасителната дейност се изисква на всеки 100 метра да има спасителна кабинка, а в Аспарухово те са три пъти по-малко и концесионерът пести пари от заплати и прекалено натоварване в извънработно време на своите служители.

Граждани се свързаха с нашия сайт и заявиха, че концесионерът не се грижи достатъчно добре за състоянието на плажната ивица, като тя е в окаяно състояние. По-голямата част от него не се чисти, а това се прави само в много малко отбрани зони.

Сайтът СПЪТНИК приканва министъра на туризма Николина Ангелова да не проверява само отбрани плажове, за които се знае, че отговарят на по-голяма част от условията за закона за концесиите на плажове, а в утрешния ден да посети и Аспарухово, за да види колко е опасно да водим там нашите деца и близки, които са подложени на голяма опасност заради липсата на необходимия брой спасители, които да са в кондиция.

 

Бойко Кънев

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!