Премиер и министри ще обсъждат газовия хъб „Балкан” във Варна

Кръгла маса по въпросите за изграждането на газоразпределителен център „Балкан“ организира кабинетът във Варна на 5 и 6 септември. В морската столица ще се съберат представители на всички заинтересовани страни – като се започне от премиера Бойко Борисов и министрите Томислав Дончев и Теменужка Петкова, политици и експерти, производители и търговци на природен газ и се стигне до потенциалните потребители на синьо гориво от бъдещия газоразпределителен център, пише вестник „Стандарт”.

На форума лично изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Георги Гегов ще представи бизнес модела на газоразпределителния център „Балкан“. От компанията заявяват, че той е достатъчно силен, за да привлече голям брой сериозни инвеститори към хъба

Участниците в кръглата маса ще посетят модернизираната Компресорна станция „Провадия“, за да се уверят с очите си къде отиват огромните инвестиции, които хвърля през последната година „Булгартрансгаз“ за модернизация на българската газотранспортна мрежа.

Резултатите от кръглата маса за хъб „Балкан“ във Варна ще бъдат официално представени само три дни по-късно – на 8 и 9 септември в Будапеща. Там ще се проведе среща на Работната група на високо равнище за газовата свързаност в Централна и Югоизточна Европа (CESEC). В унгарската столица България ще отчете и напредъка по изграждането на интерконекторите, за които разчитаме на постоянната подкрепа на Европейската комисия и лично на еврокомисарите Марош Шефчович и Мигел Ариас Каньете.

Идеята за газовия хъб „Балкан“ не влиза в противоречие с проекта „Турски поток“, който наследи „Южен поток“. С него „Газпром“ ще си гарантира доставките на 14-16 млрд. куб. м газ, които сега комшиите получават през Украйна и България. На практика това си е чист проект „Син поток-2“, но Москва му постави названието „Турски поток“, за да натрие носовете на София и Брюксел след замразяването на проекта „Южен поток“.

Що се отнася до „Балкан“, една тръба с капацитет 16 млрд. куб. метра би била достатъчна да преосигури доставките за България, Гърция и Македония, които са от порядъка на 5-6 млрд. куб. м газ годишно и сега минават през Украйна и наша територия, както и да гарантира нарастването на потреблението през следващите години. И без това отдавна Москва официално оповести плановете си да спре тотално транзита на природен газ за Европа през Украйна от 2019 г. Още повече, че тръбите и за „Турски“, и за бъдещия „Балкански“ поток до Паша дере край Варна отдавна са произведени и стоят на склад на пристанищата Варна и Бургас, на които „Газпром“ плаща солидни такси.

Мястото на бъдещия газов хъб „Балкан“ е избрано идеално с оглед на всички потенциални доставчици на гориво, а също и на транзита.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!