Начало » Общност » Окръжната болница във Варна получи японски кувьоз със събрани пластмасови капачки

Окръжната болница във Варна получи японски кувьоз със събрани пластмасови капачки

Родилното отделение към МБАЛ „Св. Анна“ във Варна, получи кувьоз от ново поколение като дарение от сдружение „Аз вярвам и помагам“, съобщи пред медии председателят на неправителствената организация Владислав Николов.

Медицинската апаратура е закупена благодарение на предадените пластмасови капачки на 29 септември пред Катедралата в морската столица. Тогава бяха събрани 21 тона (около 21 млн.) капачки от Варна, Каварна, Балчик, Бяла, Белослав, Шумен, Разград, Попово и др., а от началото на кампанията преди 2 години и половина са събрани над 69 тона пластмасови капачки.

„Благодарение на тази кампания, хиляди хора и малки деца предадоха толкова много пластмасови капачки. Аз съм убеден, че тези деца растейки, ще имат осъзнато отношение към екологията и респективно към проблема с рециклирането“, заяви кметът Иван Портних.

Новият кувьоз, който е от ново поколение е японски и ще осигурява оптимална и благоприятна среда на новородените. Инкубаторите имат и електрическо регулиране на височината, което е удобство за медицинските лица.

Реалната цена на кувьоза е 16 800 лв., но ние намалихме цената два пъти, следователно за 8400 лв. бяха закупени два кувьоза, съобщи търговският директор на японската компания Росен Николов, който сподели, че има още два кувьоза на склад и апелира да се събират още пластмасови капачки.

„Надявам се вашата благородна кауза да се докосне до още едно отделение в нашата болница, а именно отделението по детска хирургия. Една модерна и високоспециализирана техника помагаща за оперативно или следоперативно обрижване, би била много полезна за нас“, заяви от своя страна зам.-директорът на МБАЛ „Св. Анна“ д-р Антон Станев.

Председателят на сдружение „Аз вярвам и помагам“ Владислав Николов, прие призива на д-р Станев и сподели, че следващата мащабна акция за предаване на пластмасови капачки във Варна ще се състои през април или май месец догодина. Със събраните средства най-вероятно ще бъде закупена именно апаратура за детското отделение по хирургия в Окръжната болница.

„Надявам се да надминем тези 21 тона. Очакванията ни са да съберем поне 27 тона“, сподели Николов и обяви, че съвсем скоро ще бъде дарен кувьоз и в АГ-болницата.

източник: Морето.нет

 
banner
banner
Budnavarna