Начало » Общност » Днес във Варна е Ден без автомобили

Днес във Варна е Ден без автомобили

Жителите и гостите на Варна ще имат възможност да се разходят пеша или с велосипеди и да се включат в организираните прояви по повод Деня без автомобили във Варна -22 септември, съобщиха организаторите за BudnaVarna.bg.

Затворена зона за пешеходци: бул. „Сливница“ – в частта от кръстовището с бул.“Мария Луиза“ до кръстовището с бул.“Княз Борис I“ – в частта от кръстовището с бул.“Сливница“ до кръстовището с бул. „Цар Освободител“. В този район ще се случат редица активности, подготвен и местни организации. Булевардът ще бъде затворен в часови диапазон 11:00-18:00 ч.

Автобусите, които преминават през отсечката ще са с променен маршрут и ще обикалят по бул. „Осми приморски полк“ и бул. „Цар Освободител“.

Европейска седмица на мобилността 2018 се фокусира на многомодалност – избор на различни транспортни форми за едно или за различни пътувания. Много от нас по навик избират един и същ метод за транспорт, без да се замислят останалите възможности, които в много случаи са по-подходящи. Автомобилът може да е най-добрият начин да отидем със семейството си на планина, но дали е най-добрият вариант, когато отиваме до центъра на града, където пространството за паркиране и достъпът до локации са ограничени?

Европейският ден без автомобили е част от традиционната Европейската седмица на мобилността, която се провежда всяка година. Кампанията “Европейски ден без автомобили” цели намаляване на шума, вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове. Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение. Под тази си форма, булевард изпълнен с игри и активности, инициативата се провежда за втора поредна година във Варна.

 
banner
banner
Budnavarna