Гейове разнасят СПИН във Варна

6 са новоткритите с ХИВ във Варна и областта от началото на годината, повечето са хомосексуалисти. Това съобщи д-р Янка Драганова, шеф на дирекцията за надзор на заразните болести в Регионалната здравна инспекция в града.

Пациентите се лекуват в Инфекциозната клиника на УМБАЛ „Света Марина“. Само 1 от тях е открит при масов безплатен скрининг, който се провежда няколко пъти в годината.

В момента тече националната лятна профилактична кампания, която ще продължи до 15 септември. Тя е инициирана от програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към Министерството на здравеопазването. Антиспин кампанията се стреми да повиши информираността на обществото за начините на предаване и на предпазване от инфекцията, както и да мотивира хората за отговорност към собственото си здраве и здравето на партньора.

Изследванията се извършват с бързи тестове в КАБКИС (Кабинет за анонимно и безплатно изследване на ХИВ/СПИН) от специалисти-консултанти в РЗИ – Варна, ет. 5, кабинет № 501. Работното му време е понеделник, сряда и петък от 9 до 12 и от 12.30 до 16 часа.

От началото на годината в КАБКИС са изследвани безплатно 755 души. От тях 269 са жени (35.63%), мъже – 486 (64.37%). Най-много са във възрастовата група 20 – 24 г. – 211 души, най-малко при хората над 50 г. – 27 души.

В рамките на кампанията са раздадени 4290 презерватива, 219 здравно-образователни материали и 152 лубриканта.
СПОДЕЛИ НОВИНАТА!