Окончателно: 14 кораба идват във Варна за регатата “Тол Шипс 2016”

“Роял Хелена” и “Калиакра” са заети на 100% с практиканти по време на гонките.

Регистрацията на корабите за черноморската регата “Тол Шипс 2016” завърши, съобщават организаторите. За руския етап от гонките (Сочи – Новоросийск, 115 морски мили, 16 – 25 септември) общо ветроходите са 21. В клас “А”, където са най-големите, личат имената на “Мир”, “Надежда”, “Херсонес” и “Крузенштерн”. Към тях прибавяме нашите баркентини “Роял Хелена” и “Калиакра”, румънските Mircea и Adornate, както и платноходи от Испания, Полша и Италия. Другото ще бъдат местни яхти, които са записани за масовост.

К.д.п. Тома Томов, който е отговорник за организацията на проявата на местно ниво, коментира специално за Медийна група “Черно море”, че в акваторията на Варненския залив от 1 до 4 септември, когато е домакинството на морската столица на финала на “Тол Шипс 2016” ще видим 14 кораба от различни класове.

Той е доволен, че и “Роял Хелена”, и “Калиакра” ще бъдат заети на 100% с практиканти. Това е уредено, водят се преговори с руските ветроходи да вземат наши момчета и момичета по време на регата.

Таксата за един практикант е от порядъка на около 3000 лв. На всички кораби в “Тол Шипс 2016” се очаква да се качат общо 1500 млади моряци.

Те трябва да бъдат на възраст над 15 г. Не е необходимо да имат някаква специална подготовка. С пристъпването на палубата всеки ще премине инструктаж по лична безопасност и оцеляване на море, ще се запознае в детайли със стъкмяването на кораба и с реда на борда. От практиканта ще се изисква да живее, общо около 30 дни, според режима на кораба, да носи вахта, да усвои работата на палубата и управлението на ветрилата, да участва в поддръжката, да работи в екип всред международен екипаж, да спазва дисциплината и да си изгради критерии за самодисциплина. Плаването ще бъде едно приключение за всички участващи практиканти. То ще включва и широки познания във ветроходството, но най-важните цели надхвърлят всички очаквания. Обучението използва особените условия на плаване под ветрила в морето, за да помогне на младежите да научат повече за себе си, да разкрият скритите си сили и таланти и да осъзнаят цената на работа в екип.

Източник: Черно море

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!