Изкупиха картините на баба Костадинка за ден

Историята на една възрастна жена, който трогна хиляди в социалните мрежи! 93-годишната Костадинка Колева рисува и продава картините си на пазара във Варна, за да си купува храна и лекарства и да помага на болната си внучка. На тази преклонна възраст жената не проси, не моли, а просто продава изкуството си!

Историята на 93-годишната Костадинка Колева за първи път беше разказана във Facebook. Валентина Андонова се трогнала от възрастната жена, която всеки ден седи часове наред на пазара и продава картините си. Публикувала нейни снимки с призив всеки, който може – да си купи от изкуството на Костадинка. И само за два дни десетки хора откликнали.

„И започнаха да прииждат хора. Останаха 3-4 картини и ги изложихме и опашка от хора имаше. Не знам, аз просто не бях на себе си“, разказва Румяна Кротева, дъщеря на Костадинка.

Сега възрастната жена отново е в дома си, приведена над поредното платно. Цари пълна тишина и само изцапаните с маслени бои ръце на Костадинка се движат. Въпреки, че артрита я мъчи, бърза да рисува, защото всичко е изкупено, а и е затрупана от поръчки.

„Две големи картини рисувам на ден. От една страна ми е леко, но от друга страна, много ме боли гърба. Никакво лекарство не пия, нямам възможност, скъпи са лекарствата и нямам възможност да купя. Сега, както стана това нещо, вчера ми донесоха 100 лева от някаква жена, като подарък ми ги е дала“, разказва Костадинка Колева.

Костадинка живее с дъщеря си и зет си, които са безработни. Всеки спечелен лев от продажбата на картините отива за храна и за болната внучка на Костадинка. Възрастната жена обаче е твърде горда за да признае пред нас колко често е нямала пари дори за хляб.

Без да вдига очи от картината, Костадинка ни разказва за живота си. Разбираме, че за своите 93 години зад гърба си е преживяла много трудни моменти, но рисуването винаги й е помагало да се справя с проблемите.

„Това е Божия дарба. Никой не ме е учил. В гимназията съм рисувала. Учителят тогава много ме хвалеше. Ходихме в Морската градина, рисувахме природата. Сега ме накарайте да рисувам, не мога да рисувам природа“, добавя Костадинка Колева.

По професия Костадинка е била акушерка. Заради заболяване на очите обаче се налага да смени работното си място. Вместо да изражда бебета, тя започва работа в детска ясла, за да кара децата да се усмихват.

„Там бях фурия, защото всичко, което трябваше да го правя, аз го правех с много голяма любов, с охота и цели стени рисувах в игралните, където са децата“, разказва Костадинка Колева.

Костадинка е събрала достатъчно снимки, които да превърне в прекрасни картини. Решила е когато отново нарисува достатъчно да върне на своето местенце на пазара, за да продължи да помога на близките си.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!