Майка от Девня шие кукли, за да помогне на детето си

Деветгодишно момиче от град Девня се нуждае от спешно лечение в специализирана клиника. Емел има гръбначно изкривяване и скъсяване на едното краче. В момента семейството набира средства за лечението й. За да помогне на детето си майката прави уникални кукли, които продава за да набавя средства, но са нужни още пари.

Чорапогащник, силиконов пълнеж, много въображение и желание да излекува детето си. Само това е необходимо на Детелина Димитрова, за да прави своите кукли. Научила се сама, като гледала клипове в интернет.

„Дори от начало не съм си мислила, че мога да ги продавам. Отначало ги подарявах на хората“, разказва тя.

Наложило се обаче да започне да ги продава, защото дъщеричката й претърпява инцидент преди три години.

„Падна от високо. Играеха с децата на катерушките. Закарахме я в спешното отделение, но в момента я прегледаха казаха, че няма нищо за момента, което да ни притеснява“, спомня си Детелина.

Няколко месеца по-късно обаче стойката на детето се променя. След обстойни изследвания поставят диагноза сколиоза и скъсяване на десния крак с 2,5 сантиметра. Гръбначното изкривяване засега е под 10 градуса, но през пубертета може рязко да се влоши. Детето изпитва постоянна болка в краката.

За момента не се налага да се прави операция, но лекари предлагат на семейството алтернативен метод, който да помогне на Емел да има нормално детство.

Терапията ще струва на семейството 4 100 лева и спешно трябва да започне в началото на септември. От продажбата на куклите в сметката на болницата са постъпили малко над 3000 лева. Трябват още 800 лева, а Детелина има нужда от допълнителни средства за да наеме квартира в София докато се правят процедурите на дъщеря й.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!