За втори път Фестивала на динята във Варна

Днес се открива вторият Фестивал на динята във Варна. Началото ще бъде дадено точно в 18:00ч. на поляната до Блъскащите Колички в Детски кът-Варна, Морска градина. Специално за откриването на събитието е дошъл председателят на Българските Карвинг Майстори – Божидар Димитров. Първата диня по традиция ще разреже известния словашки фотограф и продуцент Павел Вишновски. Следващите три дни ще бъдат изядени, издълбани, разрязани и смачкани над 5 тона български дини. Всичко каквото остане от динената фиеста ще бъде дадено на Зоокът Варна и неговите обитатели.

Всеки ден от 18:00ч. в Детски кът-Варна Морска градина , варненци и техните гости ще могат да се наслаждават на събития свързани с един от най-любимите летни плодове. Всички събития са абсолютно свободни.

Програма на Фестивал на динята 2016

Първи фестивален ден-откриване
22 ри август 18:00ч.
Място : Детски кът-Варна /поляната между влака Дракон и Блъскащите колички/
Специален гост продуцента от Словакия – Павел Вишновски
Майсторски карвинг клас върху диня. С любезното съдействие на българските карвинг майстори. Демонстрации и работилници.

Втори фестивален ден
23 ти август 18:00ч.
Място : Детски кът-Варна /поляната между Влакът Дракон и Блъскащите колички/.
Изработка на фенери от диня. -Организаторите предоставят диня, която трябва да бъде изчистена и направена като фенер от вас. Допускат се деца над 5 годишна възраст, също и семейства отборно /дете, мама, татко, баба, дядо, др./. В рамките на 45 мин. участниците трябва да направят своя фенер и да го представят. Всеки участник ще получи снимка на страницата на Детски кът – Варна. Участникът събрал най-много лайкове на снимката си до 23 ти август 18:00ч. ще получи голямата награда на Фестивала на динята. Допускат се и участници, които са направили предварително фенерите си и ги представят на публиката.

Трети фестивален ден -закриване
24 ти август 18:00ч.
Място : Детски кът-Варна /поляната между Влакът Дракон и Блъскащите колички/
Награждаване на победителите в конкурса за най-добър фенер от диня.
Игри с диня
Игра 1 – Изяждане най-бързо на резен диня
Игра 2 – Плюене на семки от диня по цел
Игра 3 – Търкаляне на диня по неравен терен
Игра 4 – Хвърляне на диня по цел
Амбицията на организаторите е да превърнат Фестивалът на динята в още една от емблемите на град Варна. Фестивалът няма аналог в България, а догодина се надяват да се включат и международни участници, когато град Варна е Младежка столица на Европа 2017.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!