С нов опит търсят автентични мебели за двореца „Евксиноград“

Кабинетът прави нов опит да намери доставчик, дава половин милион лева.

Дворецът „Евксиноград“ в едноименната правителствена резиденция на брега на Черно море пустее без необходимите мебели за завършване на интериора му. Той бе отворен за посетители в началото на тази година след дълга реставрация, но сега властта изпитва трудности да му придаде окончателния автентичен вид. Проблемът е, че няма желаещи, които да изработят липсващите мебели от обзавеждането и да реставрират запазените. Още през март тази година Министерският съвет обяви обществена поръчка, с която се търсеше изпълнител. Месеци наред обаче не се явил нито един мераклия и през май процедурата е прекратена с мотив „не е подадена нито една оферта за участие“. Сега кабинетът прави нов опит да осигури необходимото обзавеждане за някогашния дворец на Фердинанд, за да може туристите наистина да се потопят в царската атмосфера на брега на морето. За целта е обявен нов търг, по който е заделена крупната сума от 528 000 лв.

Мебелите, които изпълнителят ще трябва да достави и видът им са определени на база оригиналната визия и предназначение на помещенията към периода 1892 – 1908 г., става ясно от документацията. Самият дворец е изграден между 1887-1893 г. за лятна резиденция на българските монарси. Външната архитектура на сградата е реплика на френските ренесансови дворци.

от ХVІІІ век. Интериорът пък е представен от стилна английска мебел, автентични мраморни камини, френски полилеи, редки картини, стенни и каминни часовници, инкрустирани със злато. Първият етаж е зает от просторен хол, свързан с приемни зали, музикален салон, трапезария, кабинет и работни помещения. На втория етаж са разположени царските спални и стаи за гости, които обаче стоят без доста от мебелите си.

Така например в спалнята на княза липсват легло, нощни шкафчета, гардероби, каса, тоалетна маса с чекмедже за бижута, въртяща се масичка. За будоара на княгинята пък трябват канапе, фотьойли, шезлонги, маса за рисуване, а за салона й – маса за карти, писалищна маса, пиано и други. Дворецът „Евксиноград“ разполага дори с билярден салон, за който се очаква да бъде доставена билярдна маса. Пак за там трябват и канапе и специални маси за алкохолното питие грог.

За музикалната зала пък трябват табуретка, мраморни масички и цветарник. Интериорът не е завършен и в още куп помещения, сред които зала за приеми, зала за аудиенции, работен кабинет на княза, тоалетна стая на княза, офицерска стая, спалня на княгинята майка, гостни стаи.

Както „Монитор“ писа, освен с обзавеждането властта има и друг проблем с резиденция „Евксиноград“ – множеството реститути, които претендират за собственост върху различни части от стопанството. В момента работна група, сформирана по нареждане на премиераБойко Борисов, търси варианти, с които собствениците да бъдат обезщетени, а резиденцията да си остане в цялост държавна.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!