Капитан Йовчев от Варна разказва за изживяването да управляваш най-големия кораб в света

Запознайте се с капитан Румен Йовчев от Варна – първият българин, имал честта, щастието и отговорността да бъде капитан на най-големия пътнически кораб в света.
„Националността е една – Морска!“ – отговаря капитан Йовчев на въпроса с хора от кои държави работи в екипа си.
В интервю за круизна агенция „Блу Сийс“, капитанът от Варна споделя какво за него е изживяването да управляваш най-големите кораби в света, дали се очаква най-голямата круизна компания да изпрати кораб до България и още защо няма качване на круиз от Варна и Бургас.

 

Колко време вече работите за круизната компания Роял Карибиън?
Първият ми опит да започна работа в Роял Карибиън беше още през 1997 година, но тогава никой не обърна внимание на един български морски офицер. По това време основният плав-състав бяха скандинавци. Едва 10 години по-късно, през 2007, със съдействието на колега, който в последствие стана първият български Шеф Механик в компанията, успях да започна работа в Роял Карибиън. И така вече 9 години, а и ако всичко се развива нормално, бих завършил кариерата си в Роял, защото това е компанията, която предоставя най-добрите условия за работа на море на своите кадри и е лидер в круйзната индустрия, а корабите, които управляваме, са уникални и високо технологични.
Какво е изживяването да управляваш най-големите кораби в света?
На първо място това е голяма, осъзната отговорност. Повече от осем хиляди човека разчитат на уменията и опита на командния състав на мостика и в машината. Очакванията са много високи и ние ежедневно се грижим за обезпечаване на безопасността и сигурността на нашите гости и екипаж. Тръпката да управляваш с двете си ръце такъв огромен кораб трудно може да се опише. Винаги е много вълнуващо, а чувството на гордост и удовлетворение от една добре извършена маневра осмисля деня ти. А когато наблюдавам други Българи как извършват перфектни маневри, съм още по-горд, че имам достойни последователи, които един ден ще са гръбнакът на компанията и ще командват тези красиви кораби.
Колко националности работят заедно при вас в екип, и колко са българите персонал на борда?
Националността е една – Морска! Всички изпълняваме една цел, а именно, предоставянето на незабравими изживявания и морски приключения за нашите гости и затова националността на екипажа не е определяща за постигането й. За статистиката, екипажа е съставен от средно около 75-80 различни националности. При нас добрите взаимоотношения и разбирателство между народите отдавна е постигнато и е основна мярка и стандарт на живот и работа.
Броят на българите на кораба, на който работя варира между 20 и 30 човека от общо 2200 екипаж. Днес едва ли има пасажерски кораб, на който да не работят българи. Много от тях вече са на високи мениджърски позиции и успешно затвърждават името на Българския моряк. Като казвам моряк, имам предвид всяка една позиция на борда, не само на мостика и в машината (професионалните моряци), но и в хотелската част, която е неразделна част от структурата на един пасажерски кораб. Колегите от хотелския отдел имат пряк досег с нашите гости и успешният круиз в основна степен зависи от техния професионализъм и отдаденост в работата.
Аз съм щастлив, че вече имаме втори българин Стаф Капитан в компанията и много скоро очаквам още един колега да поеме тази позиция. Подобна е ситуацията и в другите круйзни компании, където наши български колеги са част от командния състав. Особено сме горди с нашия съвипускник, Капитан Красимир Иванов, който повече от година управлява един изключително луксозен пасажер. За него неотдавна се писа по световните медии, когато проведе успешна операция по спасяването на човек, паднал зад борда. Със своята своевременна реакция и професионални действия, той и неговият екипаж спасиха един човешки живот!

Посещават ли често български клиенти най-големият кораб в света?
Почивката на море все още е нов и екзотичен туризъм за българските клиенти. В последните години тенденцията е възходяща и все повече българи откриват красотата, удоволствието и предимствата на такъв вид туризъм. На нашият кораб, „Allure of the Seas“, който плава из Карибите, на всеки втори-трети круиз има българи. Много повече са клиентите за средиземноморските круизи и това е разбираемо. Тази година беше пуснат на море най-големият и най-модерен круйзен кораб, „Harmony of the Seas“ и вярвам, че много български клиенти ще се насочат към него, защото това лято „Хармония на моретата“ се намира в Средиземно море. Между другото и на него има българи на високи мениджърски позиции, включително и единия от старши помощниците на мостика.
При разговори и срещи с български клиенти, каква е тяхната реакция и усещания?
Всички са възхитени от условията и качеството на продукта, който получават на корабите на Роял Карибиян. Все пак това е туризъм, където за размера на вложените средства получаваш много повече отколкото във всяка друга сфера на световния туризъм. Да не забравяме, че със своя лукс, пасажерските кораби са си дестинация сами по себе си. Много пасажери идват заради самия кораб и може въобще да не слязат в посетените пристанища.
За щастливите усмивки на българските гости допринася и специалното отношение на всички българи, работещи на кораба. Веднага се уведомяваме, когато дойдат български гости и ги обграждаме с внимание. Когато съм на борда, задължително включвам в програмата им и посещение на мостика.
За един капитан колко е продължителността на работния ден на най-големият кораб в света?
В морските среди казваме, че капитанът никога не спи, той само си почива от натоварения ден. На един кораб, както и на брега, си има установено работно време, но неговата продължителност зависи от това, къде се намираме. През дните на море е нормално работния ден да продължи около 10-11 часа. Дните в пристанищата с ранните маневри при пристигане и късните при отплаване са значително по-натоварени и работния ден може да се удължи с още 2-3 часа. И това е при нормални, рутинни дни от круиза. Всъщност ние сме постоянно на повикване и телефонни обаждания в средата на нощта не са рядкост. От няколко години влезе в сила морска конвенция, която се грижи за регулирането на труда на море. Всяка една компания спазва стриктно правилата на тази конвенция и правото на почивка на моряците.

Да се чувстват ли спокойни клиентите ни на борда?
В круизната индустрия безопасността на кораба, на пасажерите и екипажа е издигната в култ. Не се жалят никакви средства за обезпечаването на безопасността на борда. Екипажите са високо квалифицирани и ежеседмично провеждат специализирани тренировки под ръководството на капитана и офицера по безопасност. Горд съм да споделя, че болшинството от офицерите по безопасност (Chief Officer Safety) в Роял Карибиян са Българи, кадри на Морско училище – това са бъдещите капитани на компанията.

Очаква ли се Роял Карибиън да изпрати кораб до България през 2017?
За съжаление, не виждам такава възможност през 2017 година. През 2015 трябваше да бъде първото посещение на кораб на Роял Карибиън в наше пристанище – в Бургас, но посещенията (имаше заявени няколко посещения) бяха отменени поради политическата обстановка в черноморския басейн. България, макар и мирна и сигурна страна, търпи негативи наравно със страните, преки участнички в регионалните конфликти. Иначе кораби на дъщерните фирми на Роял Карибиън – Селебрити и Азамара, отдавна са открили красотите на нашето крайбрежие и ежегодно посещаваха българските пристанища. За съжаление и те тотално напуснаха Черно море през тази година. Събитията в Турция допълнително тласкат круизния туризъм надалеч от нашите брегове. Истанбул винаги е било основното пристанище, откъдето започват круизите в Черноморския басейн, но почти всички круизни компании зачеркнаха турските пристанища от своите календари поне за две години напред.
Тук може би е и историческият шанс на българските пристанища, първо да убедят круизната индустрия в лицето на основните компании, че са способни да заменят Истанбул като начално пристанище и второ, съвместно с останалите пристанища в региона да предложат общ продукт (круиз), който да привлече големите круизни компании и да ги накара да изпратят и позиционират свои кораби в Черно море за целия плавателен сезон, който е от май до октомври. Лично аз съм убеден, че българските пристанища имат инфраструктурата, капацитета и възможностите да поемат такава водеща роля за круизи в Черно море. Броят на пасажерските кораби се увеличава ежегодно с 10-15 нови постройки и води до нарастващо търсене на нови, качествени дестинации, където да се насочи част от световния круизен тонаж – това е вълната, на която трябва да се качим и с умела политика и презентация на българските пристанища и региона и да привлечем пасажерските кораби в следващите години. Бъдете сигурни, че другите важни черноморски пристанища – Констанца и Одеса отдавна са стигнали до същия извод и ако ние не се възползване от днешната ситуация и възможности, те ще ни изпреварят и ще берат плодовете на своята инициативност.
Силно се надявам, че един ден ще се осъществи мечтата ми, лично да въведа кораб на Роял Карибиян в българско пристанище. За такава мечта си струва да продължавам с това, което правя днес.

Какво бихте казали на нашите клиенти, които редовно питат защо няма качване на круиз от Варна и Бургас?

Защото Варна и Бургас не са начални пристанища за круизите в Черно море. Качването на круиз става само в началното пристанище – на английски се нарича Turnaround Port. Такива досега бяха Истанбул и Одеса. С позитивите от това, че сме страна от Европейския съюз, съм уверен, че можем да се преборим, така че в бъдеще българските пристанища да се утвърдят като основни/начални круизни дестинации. Сами разбирате, че за осъществяване на такъв проект е нужна подкрепата на държавата за изграждане на стратегическа морска концепция и политика за развитие на България като важна круизна дестинация.
Какво да очакват нашите клиенти решили да посетят най-големият кораб в света. Споделете нещо пикантно от кухнята на кораба, за което гостите нямат представа и не очакват да видят?
Нека очакват ефекта „WOW” в пълна сила. „Хармония на моретата“ поставя напълно нов стандарт и нови, непознати досега преживявания в круизната индустрия. Този кораб никога не спи. Още със стъпването си на борда, гостите попадат в една непрекъсната фиеста а множеството ресторанти предлагат невероятни кулинарни изненади. Всеки ден програмата на кораба е препълнена с интересни занимания, като някои от най-интересните са спускане по трите водни пързалки, катерене по стена, сърфинг (моето любимо занимание) и мини голф. Също така Zipline е кратко, но екстремно изживяване. Има забавления за всяка възраст, от малко дете до възрастен и затова корабът е изключително подходящ за семеен туризъм. Като прибавим и факта, че се управлява от най-известния и опитен капитан, Капитан Джони Фавелен (Johnny Faevelen), това вече си е истинско морско приключение. Знайте, че много от нашите гости избират капитана, с който да пътуват, а не кораба, на който да бъдат и години наред техният избор номер едно е именно Капитан Джони. Не пропускайте снимка с него, защото той е истинска легенда с повече от 40 години стаж в Роял Карибиън и когато го срещнете по време на круиза, яхнал своя мотор, му предайте специални поздрави от мен и България – обещал е един ден да дойде да играе голф по нашето черноморие.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!