Полякините се върнаха по морето

Полякините се върнаха на българското море след повече от 20 г. отсъствие. Разбира се, придружени от поляци. Доказват го рекордните ръстове на полски туристи у нас. За полугодието на 2016 г. са дошли на почивка 63 966 полски граждани при 32 000 за същия период на 2015 г. Това е със 100,1% ръст за 6 месеца, а само за юни – с цели 177 на сто.

От 90-те години насам поляците се лутали из по-скъпи морета в Испания, Португалия или Италия, но сега заради добрите цени, сигурността, а вероятно и заради носталгия се връщат в България, казват експерти от Бургас. Най-много се чувала полска реч в Свети Влас, Слънчев бряг, Равда, Поморие, Созопол и Приморско. Доста били тези туристи и по Северното Черноморие. Точно във Варна преди дни милионният пътник на летището беше поляк.

Най-много са полските туристи у нас между 30 и 40 г., отседнали в 4-звездни хотели. Това са точно децата и внуците на едновремешните поляци, изкарвали почивката си в България при социализма. Иначе днес поляци има и по дивите плажове, както и на калните бани с лугата в Бургас. Рекорди отчита туризмът във всички пазари. За полугодието на 2016 г. тук са били 3,1 млн. чужди туристи, ръстът е 15,4%, каза министър Николина Ангелкова. Най-много са германците.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!