Начало » Общност » Полякините се върнаха по морето

Полякините се върнаха по морето

Полякините се върнаха на българското море след повече от 20 г. отсъствие. Разбира се, придружени от поляци. Доказват го рекордните ръстове на полски туристи у нас. За полугодието на 2016 г. са дошли на почивка 63 966 полски граждани при 32 000 за същия период на 2015 г. Това е със 100,1% ръст за 6 месеца, а само за юни – с цели 177 на сто.

От 90-те години насам поляците се лутали из по-скъпи морета в Испания, Португалия или Италия, но сега заради добрите цени, сигурността, а вероятно и заради носталгия се връщат в България, казват експерти от Бургас. Най-много се чувала полска реч в Свети Влас, Слънчев бряг, Равда, Поморие, Созопол и Приморско. Доста били тези туристи и по Северното Черноморие. Точно във Варна преди дни милионният пътник на летището беше поляк.

Най-много са полските туристи у нас между 30 и 40 г., отседнали в 4-звездни хотели. Това са точно децата и внуците на едновремешните поляци, изкарвали почивката си в България при социализма. Иначе днес поляци има и по дивите плажове, както и на калните бани с лугата в Бургас. Рекорди отчита туризмът във всички пазари. За полугодието на 2016 г. тук са били 3,1 млн. чужди туристи, ръстът е 15,4%, каза министър Николина Ангелкова. Най-много са германците.

 
banner
banner
Budnavarna