Кметът: Ще обявим международен конкурс за нова визия на зоната около Морска гара

Предстои обявяване на международен конкурс за проектиране на визията на зоната около Морска гара. Това каза днес кметът на Варна Иван Портних, предаде репортер наVarna24.bg.

„Преди две-три години течаха спорове дали тази зона трябва да се модернизира и отвори за варненци. Помните какво имаше там. Имаше едни тенекиени бараки, някакви катакомби и лабиринти, които стряскаха пасажерите от корабите, които пристигаха на порта. От високите каюти се виждаше едно безумие отдолу, което по никакъв начин не мотивираше туристите да слязат, за да разгледат Варна, защото си мислеха, че целият ни град е такъв.
Към днешна дата това място изглежда по съвсем различен начин. Но това са първите стъпки в посока социализация на цялата територия на пристанището. Хората харесват и желаят това място, то е свързано с града. И тук се получава както в останалите европейски градове, където старото пристанище започва да пречи на града и бива преместено на друго място, а зоната около него става част от градската среда и визитна картичка. Мога да дам за пример Барселона. Видно е, че да товарим жито в центъра на Варна е и икономически неизгодно, а щетите които се нанасят от тази дейност на пътната инфраструктура, са в пъти по-големи в годишен план от печалбата, която се реализира.
Погледнете отвеждащите булеварди и „Аспаруховия“ мост в частта, където минават камионите, ремонта коства десетки милиони. Съответно печалбата, която се генерира от товаренето на жито, е далеч по-малка. Утежнява се и трафикът. Хиляди тирове минават по улиците ни, километрични опашки стоят. Замърсяват улиците и запрашават. Очевидно ясно е, че този проблем трябва да намери своето решение и градът ни да получи тази територия“, коментира кметът.
Той уточни, че към момента разширението към зоната, която се прави, е прекрасно място за разходки и отдих, но тази зона трябва да бъде решена с международен конкурс, за да създаде възможност на града да създаде необходимата атракционна, културна и социална инфраструктура, която да подпомогне Варна да стане целогодишна туристическа дестинация.
Това ще бъде сред приоритетите, по които Община Варна ще работи. До момента имало няколко идейни разработки, допълни Иван Портних.
Той уточни, че конкурсът вероятно ще бъде обявен наесен, съвместно с държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура“.
Иван Портних каза още, че в момента нашето пристанище е неконкурентноспособно заради остарялата технология, която забавя товаренето на зърно и е в ощърб на корабите, които пренасят стока. Затова и голяма част от българското жито се изнасяло през Констанца. Затова социализацията на зоната била неотложна.
СПОДЕЛИ НОВИНАТА!