Гергьовден в с. Момчилово

Денят на храбростта и празникът на Българската армия – Гергьовден, известен още и като Ден на животновъда и тази година бе почетен подобаващо в с. Момчилово. Жители и гости се стекоха за пореден път в центъра на селото, облечени в народни носии, за да отбележат заедно празника и да покажат, че Момчилово пази и съхранява българските традиции.


Съпроводени от оркестър „Каба гайди“, както повелява традицията, фермерите в селото излязоха на мегдана със своите животни и бяха захранени с питка с мед за здраве и берекет.
Сред официалните гости на празника бяха кметът на община Ветрино д-р Димитър Димитров, председателят на Общински съвет – Ветрино Даниела Николова, заместник – кметът на общината Ирина Маджарова, както и много жители и гости на селото.


Празникът бе открит съвместно от кмета на с. Момчилово Пламен Петров и читалищният секретар на селото Димитричка Мирчева, които поздравиха присъстващите и отправиха послание към всички да продължават да пазят и пренасят фолклорните традиции, чрез които се съхранява идентичността на нацията ни. Гостите бяха поздравени и от кмета на Общината д-р Димитър Димитров, който също отправи поздравления по случай празника и пожела на всички именици здраве и берекет.
За поредна година малки и големи се полюляха на окичените с цветя гергьовски люлки за здраве и берекет. И този път с награди бяха удостоени най-младият и най-възрастният фермер от селото, а това са Десислава Стоянова и Георги Александров.

източник: Проватон

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!