Започват майсторските класове на академия „Варненско лято“

Академията на Международния музикален фестивал /ММФ/ „Варненско лято“ ще проведе през юли два майсторски класа. Концертите на преподавателите ще бъдат в аулата на Икономическия университет. От 8-ми до 14-ти юли е майсторският клас по класическа китара на Георги Василев, а заключителният концерт ще бъде в последния ден от 19 ч. в концертното студио на Радио Варна. От 9-ти до 16-ти юли ще е майсторският клас по цигулка на проф. Минчо Минчев, като галаконцертът ще е в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ от 19 ч на 16-ти юли, съобщиха от ММФ.

 

ММФ „Варненско лято 2016“ се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ „Добри Христов“ и със съдействието на Гьоте – институт, Унгарския културен институт, Италианския културен институт. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна и БНР, Радио Варна и Moreto.net, съобщиха от дирекция „Култура и духовно развитие“ на Община Варна.

 

В рамките на лятната академия на 16-ти юли от 10 ч  в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ ще се проведе традиционният конкурс за млади цигулари „Цигулките на Минчо Минчев“. Участниците в това годишно състезание ще бъдат оценявани от жури от цигулкови педагози и изпълнители с председател проф. Минчо Минчев. На победителите ще бъдат предоставени 12 цигулки от личния фонд на именития музикант, на които младите изпълнители да свирят една година.

 

Концертният цикъл, включен в лятната академия, започва на 8-ми юли от 19 ч с рецитал на Георги Василев в аулата на Икономически университет. В изпълнение на българския музикант ще прозвучат произведения за класическа китара от Й. С. Бах, Лео Брауер, Душан Богданович и Карло Доменикони. На 11-ти  юли  пък е цигулковият концерт на Минчо Минчев и Николай Минчев.

 

Програмата на лятната академия предвижда  още един концерт – на 10-ти юли, от 19 ч,  в зала „Бах“ на Евангелската методистка църква. Тогава пред фестивалната публика ще излезе роденият в Нюрнберг – Германия, органист проф. Андреас Якоб.

 

Билетите за концертите от програмата на ММФ „Варненско лято 2016“ са от 5 лв. с ВИП билети от 20 лв. Ученици, студенти и пенсионери ползват специална отстъпка, билетите за тях са от 2 лв., уточниха организаторите на фестивала.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!