Начало » Общност » Стоян Пасев: Деретата извън регулация не са чистени от 30 години

Стоян Пасев: Деретата извън регулация не са чистени от 30 години

снимка: Будна Варна

Край Варна има дерета, които не са чистени от поне 30 години. Пари за поддържането им обаче никой не заделя, а трябват страшно много средства.„Кметовете с право негодуват, защото те отговарят само за териториите в регулация, а областните управители са с вързани ръце и пари няма“. Това коментира областният управител на морската столица Стоян Пасев, който вчера беше в Министерския съвет на национална среща по темата.

На нея станало ясно, че той и колегите му от цялата страна имат нужда за чистенето на затлачените с десетилетия дерета повече от 65 милиона лева. Държавата обаче не разполага с подобен ресурс. Същевременно, от 2015 година отговорни за чистенето са областните управители. Преди това задължението за изнасяне на инертните материали е било на Басейнова дирекция.

Но областните управи са вторичен разпоредител с бюджетни средства и няма как да възложат дейностите дори безвъзмездно, оплака се губернаторът на Варна Стоян Пасев. По думите му, в страната вече има един случай на подведен под отговорност областен управител, именно заради смъртен случай в непочистено дере.

Член 140 от Закона за водите задължава Пасев и останалите областни управители в страната редовно да да чистят деретата и коритата на реките извън регулация. Но за целта няма предвиден бюджет. Администрациите им пък, нямат капацитет. Затова на срещата вчера са предложени няколко идеи. Една от тях е нова агенция към Министерството на икономиката да поеме не само обслужването на язовирите, но и деретата, и реките. За да се случи всичко, освен пари ще трябват и законодателни промени.

Друг вариант, който също е бил обсъден в Министерски съвет е бил „Напоителни системи“ да поеме под някаква форма дейностите.

източник: Морето.нет

 
banner
banner
Budnavarna