Бойко Борисов към варненци: Акциите в панаира или Дупка, избирайте

Премиерът обвърза сделката за 29% от Пловдивското изложение с недостроения Търговски дом във Варна.

“Мисля, че преди 6 – 7 месеца минавах през центъра на Варна. И видях дупка. Голяма. Абсолютно в правомощията на варненския кмет е това, което министър Лукарски предложи – вид инвестиция в града, дали да го приеме или не. Ние сме дали възможност на варненската общественост да има варианти. Ако предпочита Дупка – тя си стои, при това нелоша. Ваша работа. Не искам да ме обвинявате, че искам да направя нещо добро, или да се обяснявам за това. В случая – министър Лукарски, но понеже го няма, говоря от негово име”.

Точно с тези думи премиерът Бойко Борисов отговори на въпроса защо държавата прехвърли на община Варна 29%т от собствеността на „Международен панаир Пловдив“ АД , съобщи „Варна утре”. Сделката, одобрена на заседание на Министерски съвет на 27.07, предизвика бурни дебати в последната седмица. Обидени, че Варна получава с близо 9% повече, общинските съветници в Пловдив отхвърлиха “дарението”.

Местният парламент във Варна го одобри. На практика премиерът днес пръв свърза пловдивската сделка с Дупката в центъра на Варна, собственост на “Търговски дом” АД, в което мажоритарен акционер също е бизнесменът Георги Гергов. Негови фирми и близки притежават и мажоритарния пакет от акции на „Международен панаир Пловдив“ АД.

Процентът, който Варна получава, за сметка на държавния дял в Панаира, е приблизително на стойност 40 млн. лева.  (капиталите на дружеството по официална оценка са на стойност 122 млн. лева).  Преди 2 години пък Гергов поиска 20 млн. лева, за да преотстъпи дела си от  76% от дружеството-собственик на Дупката. След това сумата намаля наполовина.Идеята за “облагородяване” на емблематичната варненска дупка и превръщането й в лапидариум (музей под открито небе) беше на сегашния кмет Иван Портних и бившия финансов министър Симеон Дянков.

През септември 2014-а от държавния бюджет бяха заделени 2.5 млн. лева за облагородяването на терена. Започнаха и преговори със сегашните собственици, сред които с най-голям дял е Георги Гергов. “Това са трудни преговори, защото първоначалната сума, която ни беше поискана, е над 20 млн. лв.”, съобщи тогава Дянков. Той обясни, че сумата е висока тъй като няма алтернатива за строеж на терена. Вече има и две решения на Общинския съвет в града, които не позволяват строителство. Бившият вицепремиер беше категоричен, че офертата включва само изкупуване без замяна срещу терени. По-рано той коментира: “Като истински патриот, г-н Гергов да разбере, че така или иначе никога няма да построи нищо тук. И просто да размисли дали иска да му се разнася името в поколенията като някой, който напук на цялата държава и всички варненци е искал този цирей да стои така”.

Кратерът в центъра на Варна е изкопан през 1986 г. и е собственост на “Търговски дом” АД, където мажоритарен собственик е Георги Гергов, а общинският съвет във Варна притежава едва 24% от акциите.

Заради ценните археологически находки на мястото – втората стена на древногръцкия град “Одесос”, и до днес няма разрешение от Министерството на културата за строителството. Гергов става собственик на мажоритарния дял като през 2006-та го изкупува от Петя Славова (Феста холдинг), по негови думи – за 10 млн. лева. Преди това обаче делът на общината беше стопен от 45,2% на 20% чрез увеличаване на капитала, “проспано” от юристите на кметската администрация тогава.

След като става мажоритарен собственик на Дупката Гергов дарява на Общината 70 609 акции, за да възстанови тя част от дела си и дружеството още през следващата година, току преди местните избори, да започне изграждането на търговски център за 15 и 20 млн. евро на 7 етажа. Това обаче така и не се случи.

Докато в началото на 2014 г. течаха преговорите с Гергов, министерството на финансите плати за премахването на магазините, което да позволи основна реконструкция на пешеходната зона на града. Преди години община Варна няколко пъти издаваше заповед за разрушаването на бараките, но то беше обжалвано в съда от собственика.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!