Край морето мирише на футбол

След първите два кръга Черно море е лидер с пълен актив от точки, но зад хубавия старт на сезона в Първа лига се крие нещо далеч по-важно. Цялостната промяна, която се случи на „Тича“ през лятото, май няма да се окаже преливане от пусто в празно, а ще има реален ефект. Естествено след два мача с Пирин Благоевград (3:1) и Монтана (1:0) е твърде рано за каквито и да било оценки, но поне засега моряците загатват за позитиви в играта си, подписани с почерка на новия треньор.

Край морето мирише на футбол. Е, засега не е през цялостното времетраене на мачовете, но поне дава някакъв повърхностен отговор на въпроса дали Георги Иванов работи правилно. През миналия сезон например феновете на Черно море не бяха виждали своя отбор да играе така, както в първите 30-ина минути на срещата с Монтана. За половин час моряците буквално не дадоха топката на своя съперник, като в същото време играта им не се изчерпваше с изсипването й в наказателното поле на Христо Иванов. Дори напротив, центрираните топки без конкретен адресат просто липсваха. Раздвижена халфова линия, пасове по земя, нестандартни ходове в атака, остри пробиви по фланга и комбинации с етикета на импровизацията. Всичко това се случи за удоволствие на над 1000 варненци, отишли в работен ден в друг град да гледат своите срещу неатрактивен съперник.

Всъщност моряците загатнаха за новото си лице още при визитата в Благоевград и именно на това най-вече се дължи добрата посещаемост на Градския стадион в Каварна. Победата срещу Пирин бе постигната не с късмет, а с игра, което не остана незабелязано от привържениците. Те отидоха в столицата на рока с нагласата да гледат футбол и очакванията им се оправдаха, пък макар и само за половин час.

Сега задачата пред Георги Иванов е тези 30 минути срещу Монтана да станат поне полувреме в следващия мач с Локомотив Горна Оряховица. После 70 минути срещу Локомотив Пловдив и така, докато отборът заиграе хубав футбол през цялото време. Програмата на Черно море в първите 5 кръга позволява напасване на новия състав, без това да се отразява негативно на точковия актив и късметът в жребия трябва да бъде използван от варненци. Те имат отличната възможност да влязат с пълен актив в сблъсъка с шампиона Лудогорец в 6-ия кръг, което пък от своя страна допълнително би ги окрилило.

Основата със сигурност я има, като очевидно на „Тича“ са случили и със селекцията. На чужденците Кузма, Секо и Сукуп качества изобщо не им липсват, а бързо към състава се напасна и Александър Цветков. Като добавим опитните бойци, които са във Варна вече няколко години, и вездесъщия Георги Илиев, който на почти 35 години изумява с формата, в която се намира, то няма да е изненада Черно море да е по-дълго време сред челниците в класирането. Трябва просто да продължи в поетата линия и да бъде задържан ритъмът на развитие, наложен през отминалите два месеца.

В този ред на мисли Черно море трябва час по-скоро да се върне и на своя стадион, което може да има ключово значение занапред. Да, хората в Каварна направиха всичко възможно футболистите и феновете от Варна да се чувстват у дома си срещу Монтана, като председателят на местния клуб Христо Узунов сътвори чудеса от храброст през последните седмици, обновявайки кокетното съоръжение за нивото на Първа лига. Мястото на Черно море обаче е единствено и само в морската ни столица. Без това всичко друго е напразно.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!