Съдът глоби Община Варна с 1000 лева заради заледен тротоар

Обезщетение в размер на 1000 лева трябва да заплати Община Варна на гражданин, счупил ръка заради заледен тротоар в началото на януари месец тази година. Това става ясно от решение на Варненския районен съд от 4-ти август.

Според исковата молба ищецът е получил нараняването си на 6-ти януари. Той излязъл от дома си, за да напазарува. Паркирал близо до училище и тръгнал по тротоара, който не бил почистен от натрупаната снежна покривка. Въпреки че се движел внимателно заради заледените участъци, се подхлъзнал и паднал. В резултата на падането счупил лявата си ръка. Престоял в гипс около месец. Сумата, за която настоява потърпевшия при завеждането на делото, е в размер на 5000 лева.

На свой ред ответникът в лицето на Община Варна оспорва иска като неоснователен и моли за отхвърлянето му. Твърди, че липсват доказателства, че тротоарът е бил непочистен, както и че мястото където е паднал ищецът е общински път. Оспорва наличието на причинно-следствена връзка между бездействието на Община Варна и документираните травматични увреждания на ищеца.

В крайна сметка съдът намира за доказано от показанията на разпитаните по делото свидетели, че ищецът е претърпял инцидент като се е подхлъзнал на заледен участък. След анализ на редица разпоредби съдът заключва, че поддръжката на конкретния път, в това число и за ремонтиране, обезопасяване и поддържане на тротоара е грижа на Община Варна. Така искът е намерен за доказан по основание. Определеното обезщетение обаче е в размер на 1000 лева, а не в пълния предявен иск от 5000 лева.

Двете страни са осъдени да платят разноски по делото. Цялото решение подлежи на обжалване пред Варненски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!