Начало » Топ Новини » За скайп и нови познания ползват варненските пенсионери компютъра

За скайп и нови познания ползват варненските пенсионери компютъра

660 възрастни над 60 години е обучила варненската библиотека „Пенчо Славейков“ на компютърна грамотност досега – каза Росица Тодорова – завеждащ отдел “Изкуство”. Практическият курс „Компютърни и информационни умения“ е за начинаещи от възрастова група 60 плюс. От 2010 година досега са се провели 66 издания като те са част от идеята, че библиотеката е място, където човек се учи цял живот.

 

По думи на  Росица Тодорова това не са възрастни, а млади хора по дух. „Интересът е много голям. Това не е последният курс. Неуспелите да се запишат, ще направят това по-късно. Компютрите са само 10. Тъй като има обучения по два пъти на ден – сутрин и следобед, могат в един курс да се включат само 20 души. Освен, че се обучават курсистите ни, те намират тук нови приятели, социални контакти. Заниманията са полезни. Обучителите разбраха през годините, че първоначално заложените 3 дни не са достатъчни. Постепенно инициативата се превърна в устойчива практика с развитие. Курсистите идват малко притеснени, но още от първия ден добиват увереност, излизат усмихнати, с грамота и нови познанства“ – допълни Росица Тодорова.

 

Добринка Недева, на 68 г.: За първи път посещавам такъв курс. Нямам компютър, но смятам да си купя. Много съм доволна от курса, още нямам представа какво ще науча. Имам син в чужбина и искам да си комуникираме не само по телефона, а и по скайп. Интересно ми е, преподавателят обяснява много добре.

 

Младен Милев, на 65 г.: Много се радвам, че има такъв курс за стари хора. По наше време нямаше такива компютри. Хубаво е, че Общината се е погрижила за това. Без компютри днес не може. Имаме си у дома, а не можем да го ползваме. В интернет за всичко намираш информация.

 

Татяна Димитрова, на 73 г.: Не работя за първи път на компютър. Но искам да се дообогатя. Да мога да правя други неща, други операции. Искам да ползвам скайп. Търся рецепти, информация. Като питам чичко Гугъл, той всичко знае.

снимки: Пламен Гутинов

източник: Черно море

 
banner
banner
Budnavarna