Русия за ЕС и Западните Балкани: Нашият принцип не е „с нас или срещу нас“

Русия не вижда пречки в развитието на отношенията със страните, които искат да станат членки на Европейския съюз, и не подхожда с принципа „с нас или срещу нас“, коментира говорителка на руското външно министерство Мария Захарова, относно Стратегията на Европейската комисия за разширяване на ЕС със страни от Западните Балкани, включително Македония, съобщава „Мета“.

Захарова не коментира подробно стратегията, а посочва, че „трябва първо да я проучат“ и след това „да споделят заключенията си“.

„Що се отнася до нашите отношения както с държавите от Западните Балкани, така и с държавите от Европейския съюз, те са от основно значение за нас.Развиваме отношения с тези страни, както и с интеграционните асоциации, в които те принадлежат“, обяснява Захарова в отговор на въпрос как руското Министерство на външните работи оценява стратегията на Европейската комисия и какво влияние ще окяже това върху отношенията на Москва със страните от този регион и с ЕС.

Захарова посочва, че позицията на Русия винаги е била ясна по този въпрос.

„Ние се стремим към хармонично развитие в няколко посоки, както в двустранен формат, така и във формата на Съюза. Що се отнася до тези страни, които не са членки на ЕС, но търсят своето членство или по-тясно взаимодействие с ЕС, ние не виждаме никакви пречки в развиването на отношенията си с тях и ние никога не сме налагали въпроса „вие сте с нас или срещу нас“. Ние винаги сме „За“ хармонизиране на тези взаимоотношения. Вярваме, че практиката и опитът показват, че това е възможно“, допълва Захарова.

СПОДЕЛИ НОВИНАТА!